Krnáčová chce resuscitovat starou koalici. TOP 09 čeká, že se jednání povleče do podzimu

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) by chtěla obnovit koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice. Trojkoalici považuje za nejlepšího možného partnera pro zbylá dvě uskupení. Zástupci Trojkoalice sice uznávají programovou blízkost, ale proti obnovení staré koalice mají výhrady. ANO a ČSSD totiž nechtějí spolupracovat se Stranou zelených, která tvoří Trojkoalici spolu s KDU-ČSL a Starosty a nezávislými.

Strany bývalé pražské koalice se ráno sešly k jednání o možném způsobu, jak ukončit současnou situaci. Praze již od října vládne ochuzená sedmičlenná rada, další čtyři křesla zůstávají od odvolání jejich bývalých držitelů neobsazena. Primátorka dala najevo, že za nejlepší způsob, jak nahradit koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice, považuje její obnovení. „Shodli jsme se, že naše programy se nejvíce protínají,“ uvedla. Podle Petra Štěpánka (SZ/Trojkoalice) trvá ANO na tom, že nadále bude mít post primátorky.

Radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice) s Adrianou Krnáčovou souhlasí, že tři uskupení, která tvořila starou koalici, jsou si programově blízko. Pro Trojkoalici je ale problém, že ANO a ČSSD nechtějí ve vedení Prahy Stranu zelených. „Řekli nám, že by rádi, aby v budoucí koalici nebyla Strana zelených. Jdeme s tím ve čtvrtek na trojkoaliční klub, kde si řekneme, jak dál postupovat,“ uvedl Jan Wolf.

ANO chce do koalice ještě někoho, většina jednoho hlasu nestačí

ANO a ČSSD se podle radního Wolfa chystají i na jednání s ODS a TOP 09, které by mohly dosavadní koalici doplnit. Podle prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, který se pražského jednání také zúčastnil, je potřeba případnou vzkříšenou koalici podepřít dalšími hlasy. Dosud totiž měla většinu jediného hlasu. „Hledáme model, který by zajistil větší podporu,“ uvedl.

TOP 09 ale má pro jednání vlastní podmínky. Nepřeje si jednat současně s ANO i ČSSD. „Máme-li jednat s ANO, pak se ANO musí přestat schovávat za ČSSD,“ řekl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. „Nehodláme být třetí do mariáše,“ dodal.

Věčné jednání?

TOP 09 se ve vánočním období pokusila sestavit vlastní alternativní koalici, jejímiž členy nebo podporovateli by byly všechny strany v zastupitelstvu kromě ANO, ČSSD a KSČM. Potřebnou většinu však TOP 09 nakonec nesehnala. Václav Novotný nyní dal najevo, že nepředpokládá, že by v dohledné době jakákoli nová koalice vznikla. „Můj pocit z koaličního vyjednávání je takový, že současný stav mnohým vyhovuje,“ uvedl. Dílčí bezvládí v Praze by podle něj mohlo trvat až do podzimu, kdy v ostatních regionech proběhnou krajské volby.

Na podzim zaniklá koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice měla v 65členném zastupitelstvu většinu jediného hlasu. Mnoho jiných variant přitom není možných, když většina stran odmítá vzít do koalice KSČM a současně se proti sobě dlouhodobě vyhrazují ANO a TOP 09. Klub Pirátů potom odmítá podpořit radu, ve které by byli zástupci ODS a zcela odmítají jednat se sociálními demokraty, dokud je předsedou jejich zastupitelů Karel Březina.

  • ANO: 18 (při hlasování o Stropnickém rozděleno 13:5)
  • TOP 09: 12 (původně 16)
  • Trojkoalice: 8
  • ČSSD: 8
  • ODS: 8
  • KSČM: 4
  • Piráti: 4
  • Nezávislí: 3 (původně z TOP 09)
  • nezařazená: 1 (původně z TOP 09)