Oprava krajské knihovny v Havlíčkově Brodě se protáhne nejméně o rok

Spor stavební firmy s radnicí zřejmě skončí u soudu (zdroj: ČT24)

Historickou budovu Staré radnice v Havlíčkově Brodě opustili stavaři ještě před dokončením. Oprava stavby se tak protáhne nejméně o rok a nejvíc na to doplatí návštěvníci krajské knihovny, která v budově sídlí. Spor radních se stavaři tak s největší pravděpodobností skončí u soudu.

Štáb ČT natáčel v budově loni v září, kdy už měla být podle harmonogramu dokončená. Na místě se však místo návštěvníků stále pohybovali zedníci a restaurátoři. Loni v listopadu pak dělníci odešli úplně. „Investor neposkytl odměnu jako cenu za řádně vykonanou část díla a provedenou práci,“ tvrdí jednatel společnosti Toget Lubomíra Matala. 

„Tam už bylo jasné, že se nedá ta stavba ukončit v termínu, protože už bylo po termínu a ještě polovina prací měla být odvedena,“ kontruje místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek. 

Knihovna, která v budově sídlí, teď musí rušit plánované akce a bojí se o návštěvníky: „Už to bude skoro rok, co návštěvníci knihovny přeskakují beton nebo dřevěná prkna a nemůžou se dostat do prvního patra,“ kritizuje zástupkyně knihovny Helena Lacinová. Nevyhovující je i schodiště do dětského a studijního oddělení a chybí rovněž plošina pro vozíčkáře. 

Podle místostarosty Honzárka jsou ale mnohem větší nedostatky venku před budovou: „To, co nám hlavně chybí, je venkovní prostor, ať už je to radniční zahrada, měla by tam být také kašna či posezení.“ 

Nejpozději v dubnu chce radnice vybrat novou stavební firmu, aby vše dokončila. Po té předchozí požaduje penále, které už v současnosti přesahuje šest milionů korun. Náklady na celou stavbu se přitom plánovaly na 19 milionů. Společnost Toget je připravena řešit případný spor soudní cestou.