Akademický senát ani napotřetí nezvolil nového rektora Jihočeské univerzity

Jihočeská univerzita stále nemá nového rektora, akademický senát ho nevybral ani ve třetí volbě. V ní se volilo třikrát, žádný z kandidátů ale ani v jednom kole nezískal nadpoloviční počet hlasů. O funkci se ucházeli ředitel výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Fakulty rybářství a ochrany vod Pavel Kozák, děkan Zemědělské fakulty Miloslav Šoch a také současný rektor Libor Grubhoffer.

„Domnívám se, že toto je poprvé, kdy ani ve třetí volbě nebyl rektor zvolen. Čtvrtá volba čeká Jihočeskou univerzitu zřejmě poprvé,“ řekl předseda akademického senátu Ondřej Doskočil. Mandát současného rektora přitom končí 31. března. Pokud akademický senát do té doby nevybere žádného kandidáta, povede univerzitu pověřená osoba s omezenými pravomocemi.

Pondělní volba trvala skoro dvě hodiny: v prvním kole získal nejméně hlasů Šoch, dále tak postoupili Grubhoffer s Kozákem. Ve druhém kole získal současný rektor 17 hlasů a Kozák 14. Ve třetím kole pak Grubhoffera volilo 18 senátorů a Kozáka 15. Rektora volí 40 senátorů, ke zvolení by proto musel kandidát získat 21 hlasů.

Výběr nového rektora opakovaně brzdí fakt, že se řada členů akademického senátu zdržuje hlasování. Nic na tom nezměnil ani projev Pavla Kozáka před třetím kolem. „Volte, ať máme nového rektora. Vy nerozhodnutí, zkuste se rozhodnout na jednu nebo druhou stranu,“ vyzval Kozák akademické senátory.

Grubhoffer, který je známý svou otevřenou kritikou prezidenta Miloše Zemana, vede univerzitu od roku 2012. Dnešní volbu nechtěl komentovat. Na funkci kandidoval i v předchozích dvou volbách v prosinci a lednu.