Karlovarský kraj hledá pěstouny – na umístění do rodin čeká přes 300 dětí

Na Karlovarsku chybí pěstouni, kraj proto spouští kampaň, která má přilákat nové zájemce. Ještě letos chce získat minimálně 80 nových pěstounů. Na umístění do rodin čeká v kraji asi 330 dětí, které zatím musí žít v ústavech.

„Máme nízký zájem pěstounů, proto je potřeba více motivovat, aby se lidé pěstouny stali. Podle propočtů, abychom zajistili péči pro stávající děti, v evidenci bychom potřebovali aktuálně 80 pěstounů a pak každý další rok asi 30 pěstounů,“ uvedla Petra Maněnová z oddělení sociálně-právní ochrany dětí. 

Například dětským domovem pro děti do tří let v Karlových Varech ročně projde asi 60 nebo 70 dětí. Zhruba polovina z nich se vrací do vlastní rodiny, zbytek jde do náhradní péče. 

Pěstounskou péči finančně podporuje stát. Na jedno dítě dostává pěstoun od 4500 do 6600 korun měsíčně podle věku. Pokud je dítě postižené, pak je příspěvek vyšší: osm tisíc za jedno dítě, 12 tisíc za dvě děti a dvacet tisíc, pokud se pěstoun zároveň stará o tři nebo více postižených dětí.

Kraj chce letos získat alespoň 80 nových pěstounů (zdroj: ČT24)

Na druhou stranu je ale poměrně zdlouhavé, aby se člověk pěstounem stal. Proces od podání žádosti po posouzení na krajském úřadě většinou trvá rok. Až pak získá žadatel osvědčení. V celém kraji je teď 541 pěstounů.

Pro zájemce o pěstounskou péči zřídil Karlovarský kraj speciální webovou stránku a vytvořil také příručku s podrobnými informacemi.