Polovina obcí na Blanensku nemá čistírnu odpadních vod. Chybí jim peníze

Čistírna odpadních vod v obci znamená několika milionovou investici, obcím na Blanensku na to nestačí rozpočty. Majitelé domů tak musí platit vyvážení jímek a  budovat systémy domácích čistíren.

Domácí čistírnu odpadních vod si musela pořídit i Marcela Nešetřilová, starostka Milonic. Obecní pro všechny obyvatele by ráda postavila,  Milonice mají projekt i stavební povolení, jediné co chybí, jsou peníze. Lidé tak musejí investovat do čističek vlastních.

Domácí čistírna odpadních vod znamená peníze a starosti (zdroj: ČT24)

Obci by nepomohla ani dotace z Fondu životního prostředí

Do konce loňského roku rozděloval Fond životního prostředí dotace. Čistička v Milonicích by stála 40 milionů korun. I s penězi z fondu by musela obec doplácet 15 milionů. To by byla pro Milonice nedosažitelná investice.

Blanensko je výjimkou, jinde čističky stavějí

Například v Brně na konci minulého roku schválili zakázku dostavby a rekonstrukce kanalizace v částech Bosonohy, Líšeň nebo Tuřany.

Podle údajů Českého statistického úřadu bylo v roce 2014 připojeno na kanalizaci pro veřejnou potřebu v Jihomoravském kraji zhruba 90 % obyvatel. Ve Zlínském kraji to pak bylo ještě o tři procenta víc. Celkově bylo v Jihomoravském kraji v roce 2014 skoro 220 čistíren, ve Zlínském kraji něco málo přes 100.

  • Připojení obyvatel na kanalizaci
    2014
    Jihomoravský kraj 90,4 %
    Zlínský kraj 93,6 %
  • Počet čistíren odpadních vod
    2014
    Jihomoravský kraj 219
    Zlínský kraj 105
  • Zdroj: ČSÚ