Beskydské přehrady jsou poloprázdné. Olešná má dokonce jen desetinu zásob

Letošní zima je stejně jako dvě předešlé mírná, s vyššími teplotami a bez sněhové pokrývky. Česko navíc loni zažilo extrémně suché a horké léto, proto odborníci upozorňují, že nedochází k doplňování podzemních rezervoárů vody. Nedostatek vody hlásí také přehrady. Třeba v povodí Odry je přehrada Šance jen na 38 % svého běžného stavu a nádrž v Olešné dokonce jen na 11 procentech.

Podle mluvčího povodí Odry Čestmíra Vlčka je situace výrazně horší na beskydských přehradách. V Jeseníkách je situace poměrně dobrá: Slezská Harta i Kružberk jsou naplněny asi z 80 procent. Beskydské nádrže sice v minulých dnech trochu doplnil déšť a tající sníh, objem vody v Těrlicku ale jen lehce přesahuje 50 procent a Žermanice, Šance nebo Olešná nedosahují ani poloviny svého běžného objemu.

„Sucho, které bylo před Vánocemi, překonalo i nejhorší sucho ze zadokumentovaného období, to znamená asi 120 let zpátky,“ uvedl Vlček ve Studiu 6. U přehrad, kde je pokles hladiny největší, má proto Povodí Odry od krajského úřadu udělenu výjimku z manipulačního řádu. Ten totiž ukládá, jaký musí být minimální odtok z přehrady – z důvodu úspory vody ho ale není možné dodržet.

„Protože koncem loňského roku to vypadalo tak, že třeba přehrada Olešná vydrží se zásobou vody jen do letošního února. Teď se prognóza díky srážkám a tání sněhu o něco prodloužila, ale situace vyřešena zdaleka není,“ dodává Vlček.

Největší odběratelé se museli přizpůsobit

Nedostatku vody v přehradách se museli přizpůsobit také největší odběratelé, což jsou firmy ArcelorMittal v Ostravě nebo Biocel Paskov a také Severomoravské vodovody a kanalizace. „Přeorganizovali potřebné odběry vody pro svou výrobu tak, aby se co možná nejvíce snížil pokles přehrad. Oba průmysloví odběratelé odebírají vodu z Žermanic, Biocel proto začal část vody odebírat z Olešné a Arcelor přímo z řeky Ostravice,“ vysvětluje mluvčí Povodí Odry. Oba podniky také zvýšily podíl cirkulované vody.

Čestmír Vlček: Bez přehrad se v budoucnu neobejdeme (zdroj: ČT24)

Výroba se proto omezovat nemusí. Výrobní ředitel Biocel Paskov Vojtěch Podmolík ale přiznává, že je situace napjatá. „Samozřejmě to řešíme s Povodím Odry, s dalšími podniky i krajským úřadem. Aktuálně máme tři zdroje zásobování, připravujeme čtvrtý, aby byla větší variabilita.“

Severomoravské vodovody a kanalizace pak snížily odběr vody z přehrad Morávka a Šance a více vody odebírají z Kružberku, kde je situace s vodou lepší. Vlček proto ve vysílání ČT24 uklidňoval, že nedostatek pitné vody nehrozí. „Ukazuje se ale, že zásoby vody jak pro domácnosti, tak pro průmyslovou výrobu nejdou zajistit jinak než z přehrad. V minulosti byla diskuse, jestli přehrady stavět - teď se ukazuje, že bez přehrad to nejde,“ dodal mluvčí Povodí Odry.