Lovci házeli kančí hlavy do potoka v rezervaci. Případ šetří úřady

Události v regionech (Ostrava)

Zastupitel z Osoblahy přistihl dva muže, podle něho členy mysliveckého sdružení, jak házejí do potoka v nedaleké přírodní rezervaci ve Slezských Pavlovicích zbytky ulovené zvěře. Přesvědčil se, že jde o hlavy kanců a zbytky daňků. Oznámil to úřadům a případ šetří veterinární správa, krajský úřad i policie. Ostatky zvířat ohrožují zdroj pitné vody, navíc kukuřice a obilí v blízkém rákosí prozrazují, že tam zřejmě lovci divoké kance krmili. To je v rezervaci zakázáno.

Miroslav Urban z Osoblahy, který případ oznámil, si všiml, jak k potoku ve Slezských Pavlovicích přijelo auto se dvěma muži. „Viděl jsem jednoho, jak vystoupil a vysypal do potoka obsah pytle,“ líčil Urban. Šlo podle něho o členy tamního mysliveckého sdružení. Jejich jména zatím nechce prozrazovat.

Podle svědka jde o myslivce

Pracovníci krajského úřadu a veterinární správy na místě našli čtyři kančí hlavy, několik kůží z daňků a kosti se zbytky kůže. Podle různého stadia rozkladu usuzují, že zbytky zvířat házel někdo do potoka opakovaně. „Pokud ty hříšníky neodhalíme sami, budeme muset věc předat policii,“ řekl ředitel Krajské veterinární pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka.

Nález kančích hlav v potoce ve Slezských Pavlovicích
Zdroj: ČT24

Policie se už ale o případ sama začala zajímat. „Nedostali jsme zatím žádné oznámení, ale z vlastní iniciativy se tím zabýváme. Protože jsme na začátku, nemůžeme zatím nic bližšího sdělit,“ řekla mluvčí bruntálské policie Pavla Jiroušková.

Potok vyčistí na vlastní náklady obec

Potok zatím vyčistí na své náklady obec. Voda totiž teče do Polska, kde slouží jako zdroj pitné vody. „Pokud se podaří najít pachatele, budeme požadovat uhrazení nákladů,“ řekla starostka Slezských Pavlovic Lenka Drozdová.

Dalším prohřeškem, který vyšel najevo, je dokrmování divokých prasat v rezervaci, kde sídlí například vzácný jeřáb popelavý. Krmení zvěře je tam možné jen na povolení krajského úřadu, o které ale nikdo nepožádal.

Zbytky zvěře nalezené v potoce ve Slezských Pavlovicích
Zdroj: ČT24

„Lovci tam lákají divočáky na krmení. Mají tam vše, co potřebují k životu. Pěkně se množí, rýpou si tam a ničí rákos,“ konstatoval Miroslav Urban. Mluvčí hejtmanství Petra Špornová potvrdila, že krajský úřad zahájí přestupkové řízení.

Česká televize se marně pokoušela kontaktovat myslivecké sdružení, ze kterého podle svědka lovci kanců v pavlovické rezervaci pocházejí.