Místo křižovatek kruháče. Doprava na Znojemsku se změní

Nepřehledné křižovatky a kolony aut zmizí ze silnic na Znojemsku. Tamější cesty totiž čekají výrazné změny. Nejzásadnější je vznik kruhového objezdu na takzvané dyjské křižovatce na hlavním tahu mezi Znojmem a Brnem. Další objezdy přibydou v Božicích nebo Hradišti. Stavbaři budou také pokračovat ve stavbě obchvatu Znojma a nově vyroste objízdná trasa i kolem Lechovic. Kvůli úpravám bude v některých místech omezený provoz.

„Situace je neúnosná. Už jsem tady zažil jeden smrťák v přímém přenosu,“ popsal takzvanou dyjskou křižovatku Pavel Zábojník, který pracuje v nedaleké benzínové pumpě. Na hlavním tahu mezi Brnem a Znojmem, který se kříží s vedlejší silnicí, se za deset let stalo 108 dopravních nehod. Některé z nich byly smrtelné.

Problémem je nejen velká rychlost, ale také stopky na obou vedlejších cestách. „Pokud přijedou velká auta, tak nemají šanci vyjet a zařadit se,“ dodal Zábojník. Letos by ale mohlo častého troubení a četných nehod ubýt. Nebezpečnou křižovatku totiž nahradí kruhový objezd.

Nákladní auta mají problém se zařazením (zdroj: ČT24)

S nepřehlednou dopravní situací se vypořádají také v Božicích na Znojemsku. I tam vznikne kruhový objezd, který se stane i točnou pro místní autobus. „Vyřeší hlavně bezpečnost. Děti, které tu chodí do školy, by nemusely vůbec přecházet silnici. Zároveň by vyřešil nepřehlednou situaci, není jasné, jak tu mají auta najíždět,“ okomentoval situaci starosta Božic Karel Hala (nez.).

Kruhový objezd v Božicích pomůže školákům
Zdroj: ČT24

Kruhový objezd vznikne letos ještě také ve znojemské části Hradiště. Tam pomůže vyřešit dopravní situaci v úseku, kde je šest odboček. Zároveň se stane také točnou tamního autobusu. Místní ale spokojení se stavbou objezdu nejsou. Kvůli ní bude totiž tato část uzavřená po tři měsíce od 29. února do 30. května. „Když to zavřou, tak budeme jezdit 15 kilometrů okolo,“ popsal plánovanou uzavírku obyvatel Znojma-Hradiště Jan Hrachovský.

V Hradišti nahradí objezd šest odboček
Zdroj: ČT24

Kolem Lechovic vyroste nový obchvat

Na plánovanou objížďku se naopak těší obyvatelé Lechovic. Na jaře letošního roku se tam totiž začne stavět obchvat. Nyní centrem obce projíždí denně stovky aut, protože leží na hlavním tahu mezi Brnem a Znojmem.

Místní si tak stěžují na velký provoz, podle nich není ve špičce téměř možné cestu přejít. Lidé, kteří bydlí poblíž rušené silnice, mají i popraskané zdi. „Dělali jsme nové omítky, ale za měsíc už to bylo znovu popraskané,“ popsala obyvatelka Lechovic Vlastimila Vorlická.

Lechovice získají obchvat
Zdroj: ČT24

Obchvat také roste okolo Znojma. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje, že zahájí stavbu další etapy. Část objízdné trasy už existuje, jenže nikam nevede, a tak slouží spíše jako bruslařská dráha. V příštích letech se bude na Znojemsku spravovat i hlavní tah ze Znojma směrem na Brno.

Na jižní Moravě jde na opravy téměř 350 milionů

Letos půjde na opravy silnic druhých a třetích tříd na jižní Moravě navíc přes 238 milionů korun, na Zlínsku pak 108 milionů. Peníze rozděluje ministerstvo dopravy a částka reflektuje délku silnic v kraji. Ve Zlínském kraji půjdou tyto peníze do oprav silnic v havarijním stavu. Na jihu Moravy je teď schválený první balík oprav pětačtyřiceti kilometrů silnic a tří mostů.

Peníze na opravy rozděluje ministerstvo dopravy
Zdroj: ČT24

Kromě krajských silnic se letos budou opravovat i dálnice. Na dálnici D1 už začala rekonstrukce v úseku mezi Měřínem a Velkým Meziříčím. Práce na této etapě by měly trvat – podle Ředitelství silnic a dálnic – do poloviny března. Kromě tohoto úseku dělníci pracují na dalších dvou. První je u Prahy – mezi Hvězdonicemi a Ostředkem, a druhý z nich mezi Ostrovačicemi a Kývalkou. Letos pak chce ŘSD zahájit práce na dalších šesti úsecích – třeba mezi Velkou Bíteší a Devíti Kříži nebo Jihlavou a Velkým Beranovem.