Skončilo stíhání šesti celníků za napomáhání lihové mafii

Státní zástupce zrušil obvinění šesti z jedenácti celníků za ledabylý dohled nad denaturací lihu. Údajně tak napomáhali lihové mafii kolem Radka Březiny k miliardovým daňovým únikům. Důvodem zrušení je promlčení trestního stíhání. Jedenáct pracovníků zlínské celní správy zadržel Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) loni v prosinci.

Svou nedbalostí umožnilo, podle detektivů z ÚOOZ, Březinovi obchodovat s nezdaněným alkoholem celkem deset mužů a jedna žena. U trestního stíhání šesti z nich ale už uplynula tříletá promlčecí lhůta. Podle státního zástupce Martina Malůše se obvinění nadále týká jen pěti mužů ze Zlínského kraje. Ti jsou stíhaní na svobodě.

Detektivové je viní z to, že nejméně v období let 2009 až 2012 jako celníci nedůsledně dohlíželi na proces denaturace kvasného rafinovaného lihu. Jejich povinností bylo zajistit, aby se během denaturace stal z čistého lihu, který podléhá spotřební dani, líh nepoužitelný ke konzumaci. Ten už spotřební dani nepodléhá. „Jsou stíháni na svobodě a v případě uznání viny jim hrozí až tříletý trest vězení nebo zákaz činnosti,“ uvedl už dříve mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

O nedbalosti mluvil i šéf takzvané lihové mafie

O nedůslednosti celníků hovořil u soudu i přiznaný šéf lihové mafie Radek Březina. Právě jeho skupina připravila stát na daních až o 6,4 miliardy korun. Březina podváděl celníky při denaturaci třeba tím, že v nádržích ponechal již jednou denaturovaný líh, do kterého jen přilil menší množství činidla. Zbyly mu tak vždy tisíce litrů čistého lihu, použitelného pro nelegální výrobu lihových nápojů.

Aktéry lihové mafie poslal už na konci prosince loňského roku za mříže olomoucký soud. Radku Březinovi vyměřil nepravomocně třináct let. Jeho bratr Tomáš dostal jako spolupracující obviněný čtyři roky, dalších pět mužů v organizované zločinecké skupině tresty od šesti do 12 let a poslední obžalovaný podmínku.

Policie obvinila v kauze další čtyři lidi

V dalších navazujících kauzách jsou stíháni odběratelé Březinova lihu. Zlínský soud na začátku ledna uložil nepravomocně otci a synovi Pražanovým devět let. Kromě nich jsou stíháni také bývalý majitel frýdecko-místecké likérky AB style Milan Antoniazi a jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga s distributory Robertem Sedlaříkem a Dominikem Nagym.

Vyšetřování lihové mafie ale stále pokračuje. V pondělí v kauze policie obvinila další čtyři lidi. Podle informací ČT jde o obchodní zástupce, kteří léta dodávali do obchodní sítě výrobky likérek Drak a Verdana. Policie je stíhá pro podezření z účasti na organizovaném zločinu. Hrozí jim až 10 let vězení.