Konec dovolené, pracovníci letecké firmy v Kunovicích se vrátili do práce

Po dvou měsících nejistoty se většina dělníků letecké firmy v Kunovicích vrátila do práce. Na nucené dovolené byli zaměstnanci Aircraft Industries od začátku prosince. Důvodem byly špatné hospodářské výsledky, jejichž příčinou byly sankce vůči Rusku i nepříznivý kurz rublu vůči dolaru.

Do práce v kunovické firmě se v pondělí vrátily další dvě stovky lidí. Doma z jedenácti set zaměstnanců zůstává už jen část – do konce února má volno 150 lidí. Podle informací ČT jsou to pracovníci, kteří kompletují hotová letadla. Informací z oficiálních míst ale mnoho není, vedení firmy totiž nekomunikuje.

Původně bylo doma na nucené dovolené zhruba pět set zaměstnanců, kteří si museli vystačit s 60procentním platem.

Firma hledá nové klienty mimo Rusko

Podle dostupných informací má společnost letos v plánu vyrobit třináct nových letadel a dokončit dalších šest, která jsou už rozpracovaná. Firma se také snaží najít klienty i mimo ruský trh, který je pro ni zásadní. Právě hospodářské sankce Evropské unie vůči Rusku totiž srazily na konci loňského roku produkci letecké společnosti.

Navíc nadále trvá propad rublu vůči dolaru, což způsobilo zdražení strojů v Rusku až o jednu třetinu. I tamější stálí zákazníci proto nyní s koupěmi vyčkávají. Z třinácti plánovaných nových letadel tak má jít většina mimo ruský trh. Třeba do Indie nebo Jihoafrické republiky.

V Rusku létá velké množství strojů L-410, které se v kunovickém závodě vyrábí od roku 1969. Pro zajištění jejich servisu je klíčová právě česká letecká společnost. Tato letadla létají ovšem nejen tam, ale i na dalších kontinentech. Dokážou přistát na údajně nejnebezpečnějším letišti světa v nepálské Lukle.