Trať u Horažďovic se po srážce vlaků již podařilo zprovoznit

České dráhy obnovily provoz na trati mezi Horažďovicemi a Nepomukem. V úterý ho kvůli špatně přehozené výhybce zastavila nehoda dvou rychlíků. Ve středu odpoledne se podařilo zprovoznit jednu kolej, zcela obnovený provoz nyní nastává dřív, než ČD předpokládaly.

Při pondělní nehodě se zranilo kolem 50 lidí, z toho sedm mělo středně těžká poranění, ostatní byli zraněni lehce. Do nemocnic převezli záchranáři 15 osob. Stanice Horažďovice – předměstí, kde k havárii došlo, byla mimo provoz, místo vlaků mezi Nepomukem a Strakonicemi jezdily autobusy. Omezení se dotklo desítek spojů.

Pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti se případem zabývá policie; příčinou neštěstí byla člověkem špatně přehozená výhybka. Výhybky sice mají zabezpečovací zařízení, které má nehodě zabránit, zrovna ale mělo poruchu.

V případě Horažďovic se výhybka přehodila přímo pod vozem projíždějícího rychlíku Rožmberk jedoucího z Brna do Plzně. Předposlední vagon rychlíku pak jel jednou nápravou po jedné koleji a druhou nápravou po vedlejší koleji. Až po nárazu do vlaku, který stál v protisměru na vedlejší koleji, vykolejil poslední a předposlední vagon jedoucího rychlíku a lokomotiva stojícího vlaku, popsal mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera.

Škody na vlaku - 12 milionů

Drážní hasiči vozy v noci na středu dostali s pomocí vyprošťovacího tanku mimo kolejiště na pole, kde je rozebírají dělníci. Vagony půjdou do šrotu, poslední zbytky poničených vagonů odklidí během pátku.

Devadesátitunovou vykolejenou lokomotivu se podařilo postavit zpět na koleje ve středu dopoledne. V noci na dnešek se vydala na cestu do plzeňského depa. Nehoda způsobila na lokomotivě a vozech škodu 12 milionů korun a na kolejích škodu půl milionu korun.