Filmoví fanoušci se do Varů svezou posílenými spoji. Do kina na kole

Karlovy Vary - Návštěvníci letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary vzali předprodej jízdenek útokem již týden před samotným zahájením přehlídky. Místenky v rezervačním systému mizí před očima. Podle dopravců ale cestující nemusí propadat panice, že by se na ně pro naplněnou kapacitu nedostalo. Denně jsou připraveni přepravit až několik stovek pasažérů. Pohyb po městě pak obstarají festivalové autobusy a půjčovna kol.

„Na řadu spojů z Prahy do Karlových Varů nasazujeme další autobusy. Počet míst jsme díky tomu zatím schopni operativně navýšit tak, aby odpovídal aktuálním potřebám,“ ujistil návštěvníky festivalu Aleš Ondrůj, mluvčí společnosti Student Agency, hlavního autobusového dopravce mezi metropolí a západočeskými lázněmi. Zákazníkům žlutých autobusů doporučuje, aby obsazenost spojů průběžně sledovali a bez prodlení si jízdenku zakoupili, jakmile najdou volné místo.

České dráhy úpravy vlakových spojů v souvislosti s festivalem neplánují. Na zvýšenou obsazenost jsou ale též připraveny pružně reagovat. Cesta za festivalovým děním z hlavního města po železnici trvá v porovnání s autobusovou dopravou sice déle, ale v současné chvíli jsou místa ve vlaku obsazena minimálně.

Student Agency
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Také u Českých drah se vyplatí jízdenku koupit s předstihem a nespoléhat, že se ve vlaku vždy najde volné místo. Rozdíl cen jízdenek zakoupených včas a na poslední chvíli je markantní. Za včasnou cestující zaplatí 169 korun, zatímco obyčejná jednosměrná stojí 323 korun. V případě včasného nákupu jízdenky je vlaková jízdenka s autobusovou cenově srovnatelná.

Auto je lepší odstavit na kraji města

Přestože se přeprava za filmovými zážitky osobním vozem zdá být téměř bezstarostná, řidiče mohou překvapit napínavé chvíle při parkování. „Parkovací místa v lázeňském území i širším centru bývají během festivalu úplně obsazená,“ přibližuje obvyklou situaci mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Návštěvníkům, kteří mají ve městě smluvené ubytování, se nabízí využít vyhrazené stání daného zařízení. Ostatní si ušetří starosti, pokud odstaví auto na velkokapacitním parkovišti a po městě se budou pohybovat pěšky, na festivalovém kole, festivalovými autobusy a jinou hromadnou dopravou.

Od Puppu k Thermalu autobusem či na kole

Ke kinosálům dopraví filmové fanoušky zdarma festivalové autobusy. Linky, jejichž trasy se od loňského roku téměř neliší, budou v provozu po celou dobu festivalu od ranních do pozdně nočních hodin. Jízdní řády jsou dostupné zde. Novinkou jsou dvě přidané zastávky – Tržnice a Slavie. První zastávka byla zřízena, aby obsloužila promítání v Národním domě. Druhá zastávka zvýší komfort hostů, kteří se ubytují ve sportovní hale drahovického stadionu a v přilehlém hotelu Marttel. Cestující poznají festivalové autobusy podle speciálního označení F1, F2 a F3. Jízdenku ani festivalové pasy pro využití spojů nepotřebují.

Již tradiční alternativou pohybu od kina ke kinu jsou ve Varech také kola. Festivalová půjčovna kol začala fungovat před třemi lety. Rok od roku si získává u návštěvníků festivalu větší popularitu. V rámci padesátého ročníku festivalu bude půjčovna otevřená denně od 8 hodin ráno do 23 hodin večer. „Pro potřeby registrace cyklista potřebuje občanský průkaz a platnou akreditaci,“ upozorňuje Martin Verner ze společnosti Ski a Bike Centrum Radotín, jež půjčovnu provozuje.

Půjčovna kol na filmovém festivalu v Karlových Varech
Zdroj: ČT24/Ski a Bike Centra Radotín

Po vyplnění krátkého formuláře si zájemce může kolo jednoduše dále půjčovat už jen na Festival Pass. Kolo si lze pronajmout maximálně na čtyři hodiny. První hodina je bezplatná a měla by stačit i pomalým cyklistům například na přejezd ze stanového městečka k hotelu Thermal. Každá další hodina pronájmu kola stojí sto korun. Cyklisté si budou moci vybrat z různých typů kol.

„Na výběr jsou městská kola v unisex provedení i dámská se sníženou horní rámovou trubkou. Vedle nich ještě půjčujeme fitness kola, která jsou určená spíše pro kondiční ježdění,“ doplnil Martin Verner. Každé kolo je vybaveno blatníky a osvětlením pro večerní jízdu. K zapůjčenému kolu zákazník automaticky dostane helmu, zámek, mapku města a brašnu, do které se vejdou osobní doklady, peněženka a festivalový program.