Praha nabídne od září větší frekvenci nočních spojů MHD

Praha - Od září budou jezdit v Praze o víkendech noční tramvaje a autobusy častěji. Jejich interval se zkrátí na dvacet minut ze současné půl hodiny. Důvodem je přeplněnost spojů. Praha tak nabídne srovnatelné noční cestování jako ostatní evropské metropole.

Během jedné víkendové noci cestuje Prahou průměrně 31 tisíc lidí. „Může se stát, že v jedné tramvaji se převeze třeba 140 lidí, což opravdu není standard, který bychom rádi nabízeli,“ konstatuje Filip Drápal, mluvčí ROPID.

Díky zkrácení intervalu nočních linek z třiceti na dvacet minut bude více tramvají jezdit nejen do okrajových částí města, ale i po jeho centru.

Častěji pojede po Praze i šestice nočních autobusů

Kvůli přeplněnosti spojů bude od září jezdit o víkendech častěji i šest nočních autobusů. Praha tak nabídne srovnatelné cestování jako ostatní evropské metropole. V Berlíně, Vídni a Varšavě jezdí metro každou čtvrt hodinu a autobusy po 30 minutách. Výrazně hůř je na tom Bratislava, kde jezdí jen šest autobusů za noc.

Noční provoz pražského metra se zatím neplánuje. „Je potřeba udržovat tratě metra – tunely, tak aby nemusely být výluky během dne a také z toho důvodu, že ten provoz je velmi nákladný,“ vysvětlil Drápal.

  • K dílčím změnám dojde v pražské veřejné dopravě už i od 1. července. O více než tisíc korun zlevňuje roční kupon (na 3650 korun), který si už koupilo osm a půl tisíc cestujících.
  • Zadarmo pak pojedou lidé s dětmi do tří let a jízdenku nebudou potřebovat ani psi (neplatí pro vlaky PID a letišní linku AE). V případě doprovodu dětí do 3 let nejde o bezplatnou přepravu, ale o zavedení zvláštní ceny jízdného na území Prahy ve výši 0 Kč. Pokud chce cestující jezdit za nulovou cenu, musí mít vždy u sebe speciální průkaz „Dítě do 3 let“ s aktuální fotografií, jménem, příjmením a datem narození dítěte.