Většina zadržených při demonstracích v Brně je na svobodě

Brno - Policie propustila šest ze sedmi demonstrantů, které zadržela v pátek odpoledne při demonstracích pro a proti přijetí uprchlíků v Brně. Sedmý zadržený účastník byl podle mluvčí jihomoravské policie Petry Vedrové předán kolegům z útvaru, který po něm delší dobu pátral.

Policie zatím v souvislosti s protesty nikoho neobvinila, zadržené pouze vyslechla. „Máme velké množství videomateriálů z akce, které budeme vyhodnocovat. O postupu v případech lidí, které jsme zajistili, se teprve rozhodne v příštích dnech,“ uvedla Vedrová.

Oba protesty se konaly současně na Moravském náměstí jen několik set metrů od sebe. Protiuprchlické demonstrace se podle policie účastnilo asi 700 lidí, opačný názorový tábor na náměstí přišlo podpořit 500 lidí. Dva lidé byli lehce zraněni, prvním z nich je zakročující policista a druhým jeden z demonstrantů.

Policie sedm lidí předvedla. Dva z nich podle policejní mluvčí neuposlechli výzvy policistů, dva zaútočili na policisty, jeden je podezřelý z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod, další ze zapálení vlajky. Podrobnosti k těmto případům policejní mluvčí zatím neuvedla.

Protest proti uprchlíkům pořádalo radikální uskupení Dělnická mládež, které je propojeno s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Při demonstracích hrozily střety mezi radikály a jejich odpůrci. Zabránili jim ale policejní těžkooděnci.