V Brně se sešli zastánci i odpůrci uprchlíků, policie je držela od sebe

Policejní těžkooděnci museli v centru Brna oddělit účastníky dvou demonstrací, z nichž jedna byla proti podpoře uprchlíků, druhá naopak pro podporu běženců. Obě byly nachystány současně na Moravském náměstí nedaleko od sebe. Více lidí přišlo na stranu odpůrců.

Protiuprchlické demonstrace se podle policie zúčastnilo asi 700 lidí, opačný názorový tábor na náměstí reprezentovalo asi až 500 lidí. Z počátku klidný průběh se zdramatizoval po osmnácté hodině, kdy lidé podporující pomoc běžencům vyrazili z parku na Moravském náměstí v průvodu směrem ke kostelu svatého Tomáše, kde se konala druhá z akcí. Tu uspořádalo radikální uskupení Dělnická mládež, které je propojeno s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS).

Protest proti migrantům směřujícím do Evropy uspořádali radikálové z Dělnické mládeže
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V jeden moment oddělovalo oba tábory asi 15 metrů. Z jedné strany znělo z úst demonstrujících: „Čechy Čechům“ a „Uprchlíky tady nechceme“, zatímco tábor jejich odpůrců křičel: „Neonacisty v Brně nechceme“ nebo „Fašisti do práce“. V tom okamžiku oba tábory oddělili policejní těžkooděnci.

Kromě policistů oddělovalo obě strany přibližně deset policejních vozů. Po asi 15 minutách se radikálové z Dělnické mládeže z místa stáhli k nedaleké fontáně, kde vystoupil s projevem proti pomoci běžencům předseda DSSS Tomáš Vandas. Jejich odpůrci zůstali na dohled, postupně se ale začali rozcházet a kolem sedmé večerní jich zbyla stovka. V kontaktu nadále bránila oběma skupinám policie. Kolem půl osmé se vydali pryč z místa směrem k nádraží i protiuprchličtí demonstranti.

Dva lidé byli lehce zraněni, prvním z nich je zakročující policista a druhým jeden z demonstrantů. Policie sedm lidí předvedla. Dva z nich podle policejní mluvčí neuposlechli výzvy policistů, dva zaútočili na policisty, jeden je podezřelý z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod, další ze zapálení vlajky. „Jednoho maskovaného mladíka jsme zajistili poté, co jsme při jeho kontrole zjistili, že po něm bylo vyhlášeno pátrání,“ řekla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Demonstranti podporující uprchlíky vytvořili v Brně "uprchlický tábor"
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Součástí akce s cílem vyjádřit solidaritu s imigranty a protestovat proti xenofobii bylo vybudování malého stanového městečka na Moravském náměstí, které znázorňuje uprchlický tábor. Extremisté z Dělnické mládeže se podle nich snaží využít negativní emoce části veřejnosti vůči imigrantům. „Je to složitá věc, ale nelze ji řešit na ulici, a zvláště ne s neonacisty,“ řekl jeden z pořadatelů Václav Pecl. S výsledkem protestu je spokojený, a to i přesto, že někteří účastníci nerespektovali dohodu s policií a vykročili z parku směrem ke shromáždění Dělnické mládeže. „Nemohli jsme jim fyzicky zabránit. I když překročili tu linii, nikdo neútočil, bylo to jen skandování. V tomto se ta poklidnost akce povedla,“ uvedl Pecl.