Explozi v Brně nejspíše způsobila technická závada. V šachtě vybuchl oxid uhelnatý

Ne plyn, ale technická závada pravděpodobně způsobila výbuch v centru Brna. Podle průběžného šetření hasičů kvůli poškození izolace elektrických rozvodů v pondělí ráno explodoval na třídě Kapitána Jaroše nahromaděný oxid uhelnatý. Vyšetřování na místě ale stále pokračuje.

Narušení izolace elektrických rozvodů a následný požár v podzemí způsobily hromadění oxidu uhelnatého. Plyn se koncentroval v jedné šachtě v centru města a vybuchl. Takový scénář odhalilo první šetření jihomoravských hasičů. „Událost evidujeme jako technickou závadu. Oblast mají pod kontrolou plynaři,“ uvedl Pavel Tinka z jihomoravského hasičského záchranného sboru.

Elektroinstalace pod zemí se mohla podle něj narušit při poklesu půdy. Při explozi se nikdo nezranil, ale tlakem vymrštěný poklop a následný požár poškodily auto. Škody zatím nebyly vyčísleny. Hasiči původně spekulovali o výbuchu plynu, znalci však později zjistili, že v okolí není poškozený žádný plynovod.

Zatímco hasiči zjišťují příčinu požáru kabeláže, policie dohlíží na dokumentaci poškozeného majetku a zabývat se bude i tím, kdo mohl nehodu zavinit. Společnost RWE preventivními sondami v okolí dvou set metrů od místa výbuchu zjišťuje, zda neunikl plyn. Zatím bez výsledku. Pracovníci společnosti EON pak kontrolují kabely vedoucí elektřinu a mění ty, které oheň poškodil.

Evakuace trvala až do odpoledních hodin

Kvůli výbuchu záchranáři evakuovali v pondělí ráno sousední gymnázium na třídě Kapitána Jaroše. Okolní budovy muselo opustit celkem pět set lidí – obyvatelé, studenti i zaměstnanci kanceláří. Po čtvrté hodině odpoledne se mohli vrátit.

„Na hodinku jsme se prošli a nemohli jsme se dostat domů, a ani na úřad práce se nedostanu,“ popsala situaci obyvatelka jednoho z domů za výstražnou páskou Renata Krejčí. Ulice je nyní už zcela průchozí i průjezdná a žádní policisté tam nehlídkují. 

Pondělní výbuch v centru Brna (zdroj: ČT24)

V okolí výbuchu netopí tramvaje

Uzavření ulic v okolí exploze zkomplikovalo v pondělí dopoledne také průjezd městem. Výbuch vyřadil i jednu z osmadvaceti takzvaných měníren dopravního podniku. Některé tramvaje a trolejbusy kvůli tomu zůstaly stát a desítky ostatních musely jezdit objízdnými trasami.

V úterý už se provoz držel jízdního řádu. V okolí parku Lužánky, který je nedaleko evakuované třídy, ale jezdí stále tramvaje v omezeném provozu. Aby nedošlo k přetížení napájení, tak na několik zastávek vypínají topení. Dopravní podnik města Brna nyní čistí měnírnu, která napájí tramvaje, od středy podle něj bude naplno fungovat.