Vědci nevědí, proč se do Labe nevrací lososi. Zkoušejí nové inkubátory

Do českých řek se vrací zlomek lososů. Pomoc mají rybí inkubátory (zdroj: ČT24)

Vědce zajímá, proč se do českých řek vrací málo lososů. Od roku 2008 vypustili na severu republiky zhruba 2 miliony malých ryb, které plují do moře. Zpátky k rozmnožení jich ale míří jen zlomek. Odborníci v Národním parku České Švýcarsko testují další z metod zaměřených na navrácení labských lososů obecných, které lidé v minulosti vyhubili. V inkubačních schránkách umístěných do říčky Kamenice se líhne 10 tisíc lososích jiker.

V národním parku zatím vypouštěli především malé ryby. Ročně stojí projekt hrazený parkem kolem 200 tisíc. Lososi ale mohou být zmatení, vysazeni byli sice v české řece, ačkoli se vylíhli v sádkách kilometry vzdálených v Německu. A tam je jiná voda. „Nevíme přesně, kdy si ta rybička zapamatuje chuť prostředí, kam se má vrátit,“ uvádí mluvčí parku Tomáš Salov.

Lososi se do přítoků Labe v Českosaském Švýcarsku každoročně vracejí v průměrných počtech desítek jedinců, přestože do Labského systému ročně vpluje podle odborníků okolo dvou tisícovek velkých lososovitých ryb.

Vypouštění lososů do Kamenice
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Proč lososi nedoplují zpět, vědci nevědí. Na vině mohou být i teplé zimy nebo povodně. Věří ale, že budou úspěšnější, když se ryby vylíhnou přímo v řece. Inkubační schránky, které do Kamenice nainstalovali, budou v závislosti na denních teplotách vody otevřeny v březnu.

Zoologové pak úspěšnost líhnutí vyhodnotí a vylíhnuté rybičky ze schránek vypustí do Kamenice. „Letos prvně vyzkoušíme také nový typ inkubační schránky, takzvaný plovoucí box, od kterého očekáváme, že bude odolný vůči usazování říčních sedimentů,“ uvedl Jiří Křesina ze společnosti BELECO.