Bagry končí historii kasáren v Prostějově. Odpor mnohých nepomohl

Začala demolice historické budovy bývalých jezdeckých kasáren v Prostějově. Přes nesouhlas opozice i více než tisíce lidí, kteří podepsali protestní petici, o tom na konci minulého roku rozhodla těsná většina zastupitelů. Podle radnice, která objekt převzala od armády, bude levnější ho zbourat než opravit. Na místě chce postavit něco jiného. Zřejmě sociální byty.

Radnice už dříve nechala zbourat přístavby hlavní budovy bývalých kasáren. Nyní začala i s likvidací centrálního objektu postaveného roku 1891. Odpůrcům vadí, že město, které objekt převzalo roku 2004 od armády, se o něj nestaralo a teď ho bourá, aniž má jasno o dalším využití prostoru. Pozemky se nacházejí v atraktivní části města nedaleko centra.

Vedení města šetří. Rekonstrukce by byla moc drahá

„Je to veliká škoda, protože ta budova je hodnotná a patří k historii Prostějova. Navíc jsou posudky na to, že staticky je v pořádku. Proč ji bourat?“ ptá se prostějovský zastupitel za opoziční TOP 09 Aleš Matyášek.

Radnice kritiku odmítá. Opírá se o názor památkářů města, podle kterých objekt nemá žádnou hodnotu. Poukazuje také na to, že je vybydlený a nevhodný k přestavbě. A především tvrdí, že rekonstrukce by byla příliš nákladná. „Vycházíme z výpočtů, podle kterých by byla rekonstrukce o jednu třetinu dražší než novostavba,“ řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko. Rekonstrukce by prý stála sto milionů.

Začala demolice historických kasáren v Prostějově

Potvrdil, že o tom, co kasárna nahradí, ještě radnice jasno nemá. „Máme několik variant, jak tento prostor využít. Mohly by tam být například sociální byty nebo sportoviště,“ uvedl náměstek. Opozice, která navrhovala, aby o osudu kasáren rozhodlo referendum nebo aby město bourání odložilo, dokud nebude mít studii nového využití areálu, neuspěla.

Rozhodnutí o demolici posuzuje ministerstvo vnitra

Demolici ještě může teoreticky zabrzdit ministerstvo vnitra, které zastupitelé z TOP 09 požádali o pozastavení jejího výkonu. Tvrdí, že rozhodnutí zastupitelstva je nezákonné, protože údajně existují rozpory v tom, co projednávala rada a co dostali před hlasováním zastupitelé. „Chceme prokázat, že rozhodování města o tomto majetku není a nebylo v pořádku, i když kasárna už asi nezachráníme,“ řekl Matyášek.

„Ministerstvo prozkoumává procesní stránku usnesení zastupitelstva města Prostějova o demolici kasáren. Jestli budou shledána pochybení, bude na ně reagovat,“ sdělila mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová.

Podle lídra opoziční Změny pro Prostějov Jana Navrátila rada předkládala účelové a zkreslené informace o stavu budovy, aby bourání prosadila. „A také chybí průkazné informace, že tento majetek města je nepotřebný, nevyužitelný a neprodejný,“ uvedl už dříve Navrátil. Vedení města trvá na tom, že nic nezkreslovalo.

Bourání kasáren potrvá do konce února.