Radiátory topí zbytečně. Dům pro sociálně slabé v Brně je čtvrt roku prázdný

V bytech se přes zimu topí, jména na zvoncích ale chybí. V domě pro sociálně slabé v Brně po čtvrt roce stále nebydlí ani jeden z několika stovek žadatelů. Radnice do nově zrekonstruovaného objektu ve Francouzské ulici dosud nevybrala budoucí nájemníky. Bydlet tam mají především rodiny s dětmi.

Od slavnostního otevření do městského domu přibyl nábytek i spotřebiče. Nájemníci ale chybí. „Při slavnostním otevření byla hotová pouze rekonstrukce. Nebyl tam nábytek, nebyly schválené podmínky výběru zájemců, a nebyli proto ani vybráni nájemníci,“ vysvětlil Martin Freund z hnutí Žít Brno, proč je budova po rekonstrukci za 66 milionů stále prázdná.

Nyní už jsou podmínky schválené a čeká se na výběr zájemců. Magistrát totiž začal přidělování bytů řešit až po dokončení rekonstrukce loni v říjnu. Radní se navíc dlouho dohadovali, které skupiny obyvatel dostanou přednost. „Připomínkovali jsme kritéria tak, aby vyhovovala rodinám s dětmi,“ řekla náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ĆSL).

Byty pomohou lidem se odrazit ode dna

Dříve vybydlená budova ve Francouzské ulici se tak podle Freunda začne zalidňovat od března. V připravených 39 bytech se mohlo zabydlet až 150 lidí. Takzvané tréninkové byty mají zájemcům pomoci odrazit se ode dna. Nájemníci budou platit výrazně nižší nájemné, aby mohli zaplatit všechny dluhy a našetřit si na klasické bydlení. Poté, co se jim to podaří, mohou zažádat o přidělení městského bytu.

Magistrát už začal s dalším, novým projektem pro padesát sociálně slabých rodin. Opozici ale vadí, že byty dostanou také lidé dlužící městu. Naopak Freund upozornil, že ti, kteří získají bydlení a mají k dispozici i sociální pracovníky, mají mnohem větší šanci splatit své dluhy.

V Hodoníně získají byt lidé bez pokut a dluhů

Projekt sociálního prostupného bydlení funguje i v Hodoníně. Tam se díky pomoci městských úředníků podařilo sehnat lepší bydlení už 18 rodinám. Zázemí tak našla Denisa Balážová se svými dvěma dětmi. Původně žila v azylovém domě pro matky s dětmi. Právě ten byl pro ni prvním stupněm prostupného bydlení. „Instruktorky mi pomohly, vypisovaly s úřady papíry. Požádala jsem o sociální byt, navrhly mě na radě, a tak jsem dostala od města byt,“ popsala Balážová.

Sociální byt tam může dostat kdokoli s trvalým pobytem v Hodoníně, kdo prokáže, že zvládá fungovat bez dluhů a pokut. Bez pomoci úřednic přitom hrozí, že lidé po roce jen vymění jeden azylový dům za druhý. Z celkem 28 rodin nebo jednotlivců jich zatím deset z projektu vypadlo. Balážová ale dluhy nemá a nájem platí včas. „Chtěla bych, až budou děti větší, nastoupit do práce a dostat větší byt,“ dodala Balážová.