Celníci bojují laserem proti falešným dálničním známkám

Události v regionech: Laserové pero pozná falešné dálniční známky (zdroj: ČT24)

Celníci mají nový způsob, jak odhalit nepravé dálniční známky pro letošní rok. Napodobeninu kuponu poznají přímo v terénu pomocí speciálního laserového pera. Mnoho loňských ročních známek, kterým končí platnost za dva týdny, bylo totiž padělaných.

Pravost známky zjistí celníci během několika vteřin. Na kuponu je ochranný prvek. Stačí, když na něj posvítí laserovým perem. Pokud se na něm neukáže příslušný světelný bod, jde o padělek.

Nové dálniční známky mají pro celníky i další výhodu. Podle jejich tvaru třeba dokážou na dálku rozlišit dobu platnosti kuponu. Desetidenní, měsíční a roční mají totiž jiné barvy i tvary.

Roční, měsíční a desetidenní dálniční kupon na rok 2016
Zdroj: SFDI

„Desetidenní známky nebo měsíční známky jsou často prošlé – neplatné“ popisuje zkušenost celníků Jitka Blahutová z Celního úřadu pro Plzeňský kraj. 

Pravost známky si musí ohlídat řidič. Pokud by jezdil s falešnou, celníci k němu budou přistupovat, jako by neměl vůbec žádnou. V takovém případě mu hrozí pokuta až pět tisíc korun. Loňské dálniční známky platí ještě do konce ledna.