O ubytování na farách a církevní památky mají lidé zájem. Brněnské biskupství je spokojené

Církevní turistika táhne. Dovolená strávená na farách je od loňska na jižní Moravě běžná věc. Plně obsazená byla v sezóně například fara v Pasohlávkách nebo v Horních Věstonicích.

Vloni spuštěné webové stránky církevní turistika navštívilo 660 tisíc lidí. Letos je bude brněnské biskupství rozšiřovat. Přidá poutní trasy, zajímavosti v okolí i ubytování. Aktuálně portál zahrnuje kolem 400 míst, zhruba o stovku více než při jeho spuštění. Web kromě přehledu poutních míst, církevních památek a ubytování na farách nabízí také informace o zajímavostech v okolí.

Brněnské biskupství chystá další novinky

Portál nově upozorňuje i na muzea a krypty nebo věže. Jeho nabídka se tak rozšiřuje. "Připravují se kalendáře poutí," říká brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Novinkou podle něj bude také plánovač tras. Lidé si tak budou moci dopředu zvolit cíle své cesty a zároveň si zajistit ubytování v dostupných církevních objektech.

Biskupství chce turistům cesty co nejvíc ulehčit (zdroj: ČT24)


Vchod ozdobený větvemi. Takzvaná svatá brána v brněnské katedrále na Petrově. Podobné jsou na dalších čtyřech místech brněnské diecéze. Letos jsou součástí papežem vyhlášeného roku milosrdenství. I ony čekají na poutníky.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle k církevní turistice (zdroj: ČT24)

Brněnské biskupství před veletrhem Regiontour, vydalo také brožuru o poutních místech. Zahrnuje 80 míst na Moravě. Součástí brožury je také nabídka zázemí na farách a klášterech pro návštěvníky.

Církve žádají od státu vrácení desítek nemovitostí

Národní památkový ústav eviduje téměř 50 výzev, z nich 38 odmítl nebo vrátil. V sedmi případech žádostem církví vyhověl.K nim patří areál kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře a zámek v Kroměříži. Pět případů se podle NPÚ ještě vyřizuje, patří k nim například Sázavský klášter.