Stíhaného Rozbořila má v krajských volbách nahradit Zemánek

ČSSD v Olomouci vybralo jako lídra říjnových krajských voleb svého krajského předsedu a poslance Jiřího Zemánka. Nahradí hejtmana Jiřího Rozbořila, se kterým ČSSD v roce 2012 volby vyhrála. Rozbořil nemůže podle pravidel strany kandidovat, protože je od října obviněný z podplácení v korupční kauze zvané Vidkun.

Jiřího Zemánka zvolilo v pondělí večer do čela kandidátky všech osmnáct členů krajského výkonného výboru olomoucké ČSSD. Jejich výběr ještě musí posvětit špičky strany.

Výkonný výbor zvolil Zemánka jednomyslně

„Probírali jsme hodně jmen, nakonec jsem byl vybrán já. Udělám vše pro to, abychom uspěli,“ řekl Zemánek, který má dlouholeté zkušenosti s komunální politikou a od roku 2010 je poslancem parlamentu. Vede také ženský Volejbalový klub Univerzity Palackého Olomouc.

Dvojkou má být předsedkyně prostějovské ČSSD Zuzana Bratterová, trojkou současný náměstek hejtmana Michal Fischer. „Volba Zemánka jako lídra je celkem logická. Je to člověk, který zná komunální i celostátní politiku, ví, jak funguje legislativní proces,“ reagoval politolog Pavel Šaradín.

Olomoucká ČSSD zvolila lídrem pro krajské volby Zemánka (zdroj: ČT24)

Nebýt trestního stíhání, byl by jasným favoritem Rozbořil. Z funkce hejtmana odmítl přes opakované výzvy předsedy strany Bohuslava Sobotky odstoupit a díky podpoře stranických kolegů z Olomouce i komunistických členů koalice je v čele hejtmanství dodnes. Vedení strany vyzvalo olomoucké kolegy, aby neprodlneně začali hledat náhradního lídra krajských voleb.

V případě zastavení stíhání bude místo i pro Rozbořila

Podle obvinění Rozbořil ovlivňoval krajského policejního náměstka Karla Kadlece kvůli vyšetřování dotačního podvodu. Tvrdí, že je nevinný. Jeho stížnost má v nejbližších dnech rozhodnout Nejvyšší státní zastupitelství. Věří, že má naději, že stíhání bude zastaveno. Pokud by se tak stalo do začátku května, kdy se bude rozhodovat o konečné kandidátce, mohl by se na ni ještě dostat.

„Byli bychom rádi. Mohlo by nám to ve volbách rozhodně jen pomoci,“ řekl Zemánek. Nebrání se tomu ani Rozbořil. Nešlo by ale zřejmě o post lídra.

Naopak pro jeho bývalého náměstka Aloise Mačáka, který odstoupil v září kvůli statisícovým darům od soukromých firem, už zřejmě na kandidátce místo nebude ani dodatečně. Prostějovská okresní organizace ho sice nejprve nominovala na třetí pozici, pak svůj návrh stáhla.

Bývalý náměstek Alois Mačák vypadl ze hry

Podle politologů budou krajské volby především soubojem mezi ČSSD, která v roce 2012 vyhrála v devíti krajích, a hnutím ANO. To půjde do těchto voleb poprvé. Jméno lídra pro Olomoucký kraj strana zatím neoznámila. Například ODS tam povede starosta Uničova Dalibor Horák.

V Moravskoslezském kraji bude za ČSSD obhajovat pozici hejtman Miroslav Novák, v čele hnutí ANO bude jako nestraník rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. Starosty a nezávislé, kteří budou kandidovat společně s Ostravakem, povede odborník na ochranu životního prostředí Petr Jančík. Lídrem ODS má být místostarosta Klimkovic Jakub Unucka.

Mnohé strany zatím nemají o lídrech jasno. Za ČSSD na Vysočině bude zřejmě kandidovat současný hejtman Jiří Běhounek. Otázkou je, jak to bude s jeho náměstkem Liborem Jouklem, kterého stíhá policie kvůli údajně předraženému nákupu sypačů. Podobně jako v případě Rozbořila mají sociální demokraté naději, že bude zbaven obvinění. Proto chtějí definitivní sestavení kandidátky odložit.