Bohumín trvale uctí Pavla Srníčka. Pojmenuje po něm stadion a turnaj

Bohumín chce trvale uctít památku fotbalového brankáře a bohumínského rodáka Pavla Srníčka, který na konci minulého roku nečekaně zemřel ve věku 47 let. Zástupci tamního fotbalového klubu a radnice chtějí pojmenovat po někdejším českém reprezentantovi stadion, plánují mu nechat udělat pamětní desku a pravidelně pořádat fotbalový turnaj, který ponese jeho jméno.

Bohumínský stadion se zřejmě ještě letos přejmenuje na Fotbalový areál Pavla Srníčka. Právě tam Pavel Srníček poprvé stál v brance. Slavnostní akt by mohl proběhnout letos v létě u příležitosti připravovaného benefičního zápasu, na který mají dorazit fotbalové osobnosti z Česka i Anglie, kde Srníček dlouho působil.

Na stadionu bude také pamětní deska

Zástupci fotbalu a radnice zároveň chtějí umístit přímo na stadionu pamětní desku. „Buď ji dáme symbolicky přímo k brance, anebo bude u tribuny,“ uvedl předseda Fotbalového klubu Bospor Bohumín Lukáš Fluxa.

Mimořádné poctě mimořádně úspěšnému českému sportovci je nakloněna i politická reprezentace Bohumína, odkud Srníček pocházel a kde ho v prosinci, když byl na návštěvě u příbuzných, postihl při kondičním běhu osudný srdeční kolaps.

Reportáž: Bohumín chce trvale uctít památku Pavla Srníčka

„Bude to pro nás čest, když sportovní areál ponese jeho jméno. Je na místě připomínat, že Pavel Srníček byl s Bohumínem silně spjatý,“ řekl místostarosta Bohumína Igor Bruzl z ČSSD.

Srníčka má uctít také pravidelný fotbalový turnaj. „Memoriál nesoucí jeho jméno bychom chtěli pořádat pro mládežnické kategorie, protože Pavel Srníček se také věnoval výchově mladých brankářských talentů,“ doplnil Lukáš Fluxa.

Brankáře připomenou i angličtí fanoušci

Zatím vzniklo spontánně pietní místo přímo na ulici, kde brankář zkolaboval. Na Srníčka zavzpomínají v úterý 12. ledna během zápasu s fotbalisty Manchester United také fanoušci Newcastlu. Následně tam proběhne zádušní mše.

Odchovanec Baníku Ostrava odchytal za svoji kariéru více než 330 ligových zápasů a téměř padesátkrát hrál za český národní tým.  Pohřeb měl 4. ledna v Ostravě.