Práce pro dlouhodobě nezaměstnané - v Jindřichově Hradci dohlížejí na kamerový systém

Události v regionech: Nezaměstnaní dohlížejí na kamerový systém v J. Hradci (zdroj: ČT24)

V Jindřichově Hradci začali dlouhodobě nezaměstnaní dohlížet na městský kamerový systém. Přes monitory sledují dění v ulicích, a pokud odhalí přestupky nebo třeba vandalismus, hlásí je strážníkům. Radnice tak šetří peníze a síly, za nové místo dostává od úřadu práce 13 tisíc korun. Podle velitelů se služba osvědčila.

Na služebně strážníků sedí před kamerovým systémem nově dva lidé. Kromě velitele směny sleduje obrazovky i Josef Sobotka. Ten 23 let pracoval jako hasič, pak ale přišel o práci a téměř dva roky byl v evidenci úřadu práce.

Josef Sobotka teď na jedenácti kamerách sleduje šest hodin denně pohyb lidí a aut ve městě. Nejčastěji hlásí přestupky v dopravě a taky vandalské útoky. Minulý týden ale pan Sobotka uviděl přes kamery dva chlapce, pod kterými se na rybníku Vajgar probořil led. Strážníci jim pomohli na břeh.

„Když celou pracovní dobu koukáte na prostory ve městě vlastně shora, a potom jdete domů z práce a jste najednou v reálu, připadá vám to strašně divné,“ popisuje své pocity Josef Sobotka.

Velitelé jsou s jeho prací spokojeni. „Jeho úkolem je vyhledávat veškeré protiprávní jednání, ke kterému může docházet na veřejném prostranství. Přestupky, správní delikty, trestné činy,“ konstatuje velitel strážníků Luboš Müller.

Radnice letos vytvoří 25 nových míst

Podle zástupců úřadu práce jde o neobvyklý projekt. Radnici za nově vytvořené místo posílají měsíčně 13 tisíc korun. Josef Sobotka má smlouvu na rok, pak ho zřejmě vystřídá další nezaměstnaný.

Kamerový systém v Jindřichově Hradci
Zdroj: ČT24

Ve městě je teď téměř pětiprocentní míra nezaměstnanosti. Radnice letos vytvoří 25 nových míst a další připravuje. 

„Lidi, které jsme zaměstnali, si toho velmi váží, a mnohdy jsou daleko lepší pracovníci než ti kmenoví,“ dodává starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka (ČSSD). Radnice využívá dlouhodobě nezaměstnané taky k úklidu města. Pomáhají i v místním muzeu fotografie.