Imisní situace v Moravskoslezském kraji se znova zhoršila

Imisní situace v Moravskoslezském kraji se znova zhoršila (zdroj: ČT24)

Imisní situace v Moravskoslezském kraji se zhoršila. Limit pro polétavý prach PM10, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový, je překročen na všech měřicích stanicích, někde trojnásobně i čtyřnásobně, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Přestože hodinové koncentrace prašného aerosolu dnes většinou klesaly, budou odpoledne a večer průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace této škodliviny nadále převážně překračovat imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, zejména na Karvinsku i dvojnásobně a výjimečně až čtyřnásobně,“ uvedli meteorologové. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou pod limity.

V aglomeraci Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka (mimo oblast Třince) už od Nového roku platí smogová situace. V sobotu ráno ale údaje ze všech měřicích stanic klesly pod povolenou mez. Od té doby ovšem škodlivin v ovzduší opět přibylo. 

Nejhorší situace byla v neděli v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde průměrná denní koncentrace polétavého prachu dosáhla odpoledne 261 mikrogramů na metr krychlový, což je více než pětinásobek povoleného limitu.

Zdravotní ústav v Ostravě vytvořil pro Moravskoslezský kraj interaktivní mapu, která v jednotlivých místech regionu rozlišuje původce znečištění ovzduší. Je na internetu a lidé se z ní dozvědí, jak moc jejich místa bydliště zamořuje průmysl, doprava, vytápění domků nebo nečistoty z Polska. Mapa je dostupná na webu Informačního monitorovacího systému průmyslového znečištění v Moravskoslezském kraji. Dvě verze má proto, že podíl znečišťovatelů ovzduší v topné a netopné sezoně se významně liší.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. V této zimní sezoně se region potýká se smogem už od konce loňského roku. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava i topení v domácnostech, ale také škodliviny, které vítr přináší z Polska.