Před moravským koncertem Ortelu někdo polil podlahu sálu kyselinou

Neznámý pachatel polil zapáchající kyselinou podlahu víceúčelové haly v Březolupech na Uherskohradišťsku. Tři lidi, kteří se jí nadýchali, ošetřili zdravotníci, čtvrtá žena zůstává na pozorování v nemocnici. Útok by podle místních mohl souviset s koncertem xenofobní skupiny Ortel, který měl v hale proběhnout v sobotu.

Zaměstnance obce přivedlo na stopu rozbité okno. Rozlitou neznámou kapalinu na podlaze vnitřního sálu zaregistrovali zaměstnanci obce poté, co se halou začal šířit nepříjemný zápach. Přivolaní hasiči látku identifikovali jako kyselinu isopentanovu (resp. isovalerovou).

Do nemocnice také preventivně zamířili čtyři lidé, kteří se kyseliny nadýchali. „Tři z nich byli propuštěni a ženu, která v místnosti s kyselinou strávila nejvíc času, jsme si tu nechali na pozorování,“ informovala mluvčí nemocnice v Uherském Hradišti Dana Lipovská.

Podle mluvčího krajských hasičů Libora Netopila bude likvidace látky velmi komplikovaná. „Tato látka není ředitelná vodou, nedá se jednoduše odstranit. Je nutné ji nechat dlouhodobě odvětrávat. Hasiči vybavení dýchací technikou zabezpečili přirozené odvětrání objektu a po dohodě se starostou obce vytrhali zasaženou část podlahy sálu. Další likvidační práce si po dohodě s velitelem zásahu zajistí obec vlastními silami,“ doplnil Netopil.

Pořadatel koncertu: Jako kdybychom bojkotovali Gotta

Odvětrávání může trvat týdny. V ohrožení jsou plesy i zápasy v kopané. Vyloučen je také koncert kapely Ortel, xenofobní formace spojované s krajní pravicí. Podle pořadatele Pavla Tichopádka útočil někdo z jejích odpůrců.

„Je to legální kapela, má druhé místo ve Zlatém slavíku, je stříbrná, zpěvák kapely Ortel je na třetím místě. Ježíš, to je jako kdybychom bojkotovali koncert Karla Gotta!“ prohlásil s tím, že pokud se sál nevyvětrá, přesune koncert jinam.

Událostí se zabývá také policie. Podle uherskohradišťské policejní mluvčí Mileny Šabatové věc vyšetřuje jako přestupek proti majetku a proti občanskému soužití. „Škoda na rozbitém okně a na parketách byla předběžně vyčíslena na 4000 korun. Neznámému pachateli hrozí až dvacetitisícová pokuta,“ dodala. Zda přestupek souvisí s Ortelem, nevyloučila, ani nepotvrdila.