V Plzni už se zase dýchá lépe, meteorologové odvolali smogovou situaci

Meteorologové v pátek odpoledne odvolali smogovou situaci v Plzeňském kraji. Vyhlásili ji ve čtvrtek dopoledne, protože koncentrace prachu ve vzduchu ve dvou dnech po sobě překročila prahovou hodnotu. O odvolání smogové situace informovala Marta Suchá z plzeňského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Už ve čtvrtek odpoledne se podle informací ČHMÚ kvalita ovzduší výrazně zlepšila, nyní jsou koncentrace polétavého prachu na všech stanicích již pod limitem.

V Plzeňském kraji meteorologové vyhlásili smogovou situaci poté, co na některých stanicích překročil čtyřiadvacetihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový ve dvou po sobě následujících dnech.

Například ve čtvrtek ráno se průměrné denní koncentrace polétavého prachu pohybovaly v rozmezí od 98,4 ve středu Plzně do 139,7 mikrogramu na metr krychlový na předměstské stanici v Plzni-Skvrňanech. Ve čtvrtek tam přístroje hodinu po poledni naměřily 137,6 mikrogramu na metr krychlový, v pátek to bylo 16,8 mikrogramu na metr krychlový.

Na rozdíl například od severní Moravy není v Plzeňském kraji vyhlášení smogové situace tak běžné. Se smogem se v současnosti potýkají i jiné oblasti. Od Nového roku platí smogová situace pro Ostravsko, Karvinsko a část Frýdecko-Místecka, krátce byla vyhlášena také v Olomouckém a Zlínském kraji.