Před 105 lety se narodil v Ostravě autor Saturnina. Připomíná ho nová pamětní deska

Ačkoliv humoristický román Saturnin je českým fenoménem, málokdo ví, že jeho autor Zdeněk Jirotka se narodil a vyrůstal Ostravě. Není tam po něm pojmenovaná ani ulice, dosud chyběla i pamětní deska. U příležitosti 105. výročí od jeho narození, které připadá na 7. ledna, to napravil okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu. Vytvoření desky zadal u sochaře Jana Šnébergera a v den Jirotkových narozenin ji instaloval v místě, kde stával jeho rodný dům.

Přesné místo, kde se Zdeněk Jirotka roku 1911 narodil, bylo donedávna neznámé. Většina lidí, kteří se o osud tohoto spisovatele a novináře zajímali, předpokládala, že to bylo v dnešní Keltičkově ulici ve Slezské Ostravě.

Přesné místo narození bylo donedávna neznámé

„Archivářka Blažena Przybylová na konci minulého roku objevila a ověřila v matrice, že Jirotka se ve skutečnosti narodil v domě, který stával na dnešním Náměstí Jurije Gagarina. Protože dům už nestojí, pamětní desku jsme umístili na budově, která tam byla postavena po jeho zbourání,“ vysvětlila zakladatelka spolku a majitelka Antikvariátu a klubu Fiducia Ilona Rozehnalová.

Okrašlovací spolek poprvé připomenul Zdeňka Jirotku už v minulém roce, kdy instaloval naučnou cedulku v Keltičkově ulici, kde rodina později bydlela. Trvalou připomínkou bude kamenná pamětní deska vytvořená sochařem Janem Šnégerberem na Gagarinově náměstí, které se rovněž nachází ve Slezské Ostravě kousek od řeky Ostravice.

Ostravu Jirotka opustil jako neúspěšný student

Jirotkův otec Ladislav se do Ostravy přistěhoval z Čech, kde se živil hlavně jako herec. Otevřel si tam reklamní agenturu. Zdeněk Jirotka strávil v Ostravě dětství a v letech 1925 až 1929 tam studoval na gymnáziu. Po komplikovaných studiích, která nedokončil, se vyučil zedníkem. Později absolvoval stavební průmyslovku v Hradci Králové, kam se po rozvodu rodičů přestěhoval s otcem.

Spisovatel Zdeněk Jirotka v den 90. narozenin
Zdroj: ČTK/Jaroslav Kratochvíl

Po maturitě, kterou složil roku 1933, vstoupil do armády, kde sloužil jako důstojník pěchoty. Po mimořádném úspěchu románu Saturnin, který vyšel roku 1943, se až do konce války živil jako spisovatel. Poté byl redaktorem Lidových novin, humoristického Dikobrazu a Československého rozhlasu.

Kromě Saturnina napsal například románovou parodii na detektivní žánr Muž se psem a veselé příběhy z prostředí školy Profesor biologie na žebříku. Obrovský úspěch románu o vynalézavém sluhovi Saturninovi, který okouzlil čtenáře suchým anglickým humorem, se však už neopakoval.

Saturnin pronikl k srdci českého čtenáře

Komunistický režim mu v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století zakázal publikovat. Až v roce 1985 se Saturnin dočkal dalšího vydání v padesátitisícovém nákladu. Román byl přeložen do angličtiny, francouzštiny a dalších jazyků. Byl úspěšně zfilmován a dodnes patří k oblíbenému repertoáru divadel. Roku 2009 kniha zvítězila v národní literární anketě Kniha mého srdce.

Jirotka zemřel ve věku 92 let v dubnu 2003 v Praze. Instalaci pamětní desky v Ostravě v den jeho nedožitých 105. narozenin provázela slavnost, na které se četly jeho texty a podávaly koblihy. Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu systematicky připomíná zapomínané významné osobnosti i události spjaté s Ostravou.