Premiér bude v pondělí řešit spor autobusových odborářů s Královéhradeckým krajem

Do sporu odborářů autobusových firem a Královéhradeckého kraje o desetiletý tendr na dopravce vstoupil premiér Bohuslav Sobotka. Aktéry pozval na pondělní jednání na Úřad vlády do Prahy. Po čtvrtečním setkání s odboráři to řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).

Odbory ve čtvrtek odmítly návrhy Královéhradeckého kraje na změny v tendru na autobusové dopravce pro roky 2017 až 2026. Pod hrozbou stávky dál žádají zrušení tendru. O věci budou s hradeckým hejtmanem a odboráři v pondělí 11. ledna jednat premiér Bohuslav Sobotka a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Kraj proto definitivní rozhodnutí o změnách a pokračování tendru odsunul z dosud plánovaného 11. ledna na středu 13. ledna. Po čtvrtečním jednání to uvedli hejtman Lubomír Franc (ČSSD) a odborový předák Jiří Kuchynka.

Za odbory bude u premiéra jednat předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Pro mimořádné jednání rady kraje 13. ledna chtějí odbory podle Kuchynky předložit své konkrétní návrhy.

Hejtman označil problém mezd řidičů za vážný s tím, že to není záležitost pouze Královéhradeckého kraje. „Je potřeba, aby se celá věc řešila (obecně) na celostátní úrovni. Proto jsem byl také pozván na schůzku s premiérem,“ uvedl.

Kraj chce tendr dokončit, odboráři trvají na nové soutěži

Hejtman Franc trvá na tom, že kraj desetiletý tendr za víc než pět miliard korun na výběr dopravců nezruší a dokončí ho. Kraj ovšem přepíše zadání soutěže tak, aby garantovalo nejnižší mzdu řidičů a její postupnou valorizaci během desetileté zakázky.

Odboráři ale dál nekompromisně trvají na zrušení soutěže a vypsání jiné, už podle nového zákona o veřejných zakázkách. Návrhy kraje na úpravu zadávacích podmínek považují jen za obecné, nicneříkající, bezzubé návrhy. „Za tanečky,“ řekl předseda odborů Jiří Kuchynka.

„Nás nezajímá, že kraj zaručí minimální mzdu řidiče 12 100 korun, tu už má každý za volantem. Chceme, aby řidič vydělal aspoň 130 korun na hodinu, jako minimální tarif mzdy,“ řekl předák odborů. Stávka se blíží, dodal, ale ještě chce počkat na pondělní jednání u premiéra.

Odbory tvrdí, že zadávací podmínky pětimiliardové soutěže postavené jen na co nejnižší ceně povedou ke stagnaci již nyní podprůměrných mezd řidičů. Řidiči podle odboráře Kuchynky nebudou stávkovat proti zaměstnavatelům, ale proti kraji.

Kraj se na stávku už připravuje

Hejtman Franc uvedl, že stávka není pro kraj dobrým řešením. Ale připustil, že se uskuteční a že se na ni kraj připravuje. Franc už v pondělí nevyloučil možnost, že by kraj na nejexponovanější linky při stávce zajistil náhradní dopravu.

Hejtman Franc na setkání s odboráři 29. prosince 2015
Zdroj: David Taneček/ČTK

Podle kraje není zrušení tendru možné, při bezdůvodném zrušení soutěže by kraji prý mohla od antimonopolního úřadu hrozit sankce až 40 milionů korun. Již dříve kraj odsunul termín otevírání obálek z 8. prosince na 18. ledna. Při změnách zadávacích podmínek by se otevírání obálek posunulo na konec března.

V Česku by podle odborářů měla vzniknout jednotná metodika pro autobusové soutěže, podle níž by se měl řídit i Královéhradecký kraj. Zadávací podmínky nynější soutěže podle odborů zakonzervují nízkou úroveň odměňování řidičů, která se bez přesčasů a různých příplatků pohybuje kolem 12 500 korun měsíčně.