Smogovou situaci vyhlásili meteorologové už i v Plzeňském kraji

Události v regionech: Smogová situace v Plzeňském kraji (zdroj: ČT24)

Meteorologové v Plzeňském kraji vyhlásili ve čtvrtek smogovou situaci. Koncentrace prachu ve vzduchu ve dvou dnech po sobě překročila prahovou hodnotu. Informoval o tom Ivo Bohmann z plzeňského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Zhoršené rozptylové podmínky nadále trvají i v Moravskoslezském kraji.

„Na některých stanicích reprezentativních pro uvedené území překročil čtyřiadvacetihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový ve dvou po sobě následujících dnech,“ informoval Bohmann. Týká se to sedmi stanic v Plzni i stanice v Kamenném Újezdě na Rokycansku.

V takové situaci se lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečným onemocněním, starším lidem a malým dětem doporučuje, aby se při pobytu venku zdrželi zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení. Lidé by ale měli omezit větrání.

Meteorologové žádají řidiče, aby pokud možno omezili jízdy, protože emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu oxidu dusičitého.

Například plzeňské školky ale zatím žádná zvláštní opatření nezavedly. Děti byly ve čtvrtek během dopoledne i odpoledne venku.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se ve čtvrtek ráno pohybovaly v rozmezí od 98,4 ve středu Plzně do 139,7 mikrogramu na metr krychlový na předměstské stanici v Plzni-Skvrňanech. Hodinové koncentrace byly k 9:00 v rozmezí od 107 do 150 mikrogramů na metr krychlový s nejvyšší hodnotou v Plzni-Skrvňanech.

Podle meteorologů by se stav ovzduší měl zlepšit v noci ze čtvrtka na pátek, nejpozději v pátek ráno.

V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky

V Moravskoslezském kraji dále přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky. Nejhorší je situace především na Karvinsku a Ostravsku. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se ve čtvrtek ráno pohybovaly v rozmezí od 41 do 80 mikrogramů na metr krychlový. Přes den se ale kvalita ovzduší zhoršovala a hodnoty vzrostly na všech měřicích stanicích a odpoledne byly mezi 12:00 a 13:00 v rozmezí od 73 do 107 mikrogramů na metr krychlový.

Imisní limit je 50 mikrogramů na metr krychlový. Příznivé navíc odpoledne nebyly ani aktuální hodinové koncentrace, podle nichž byla situace na většině území hodnocena jako velmi špatná. Meteorologové neočekávají, že by se situace výrazně zlepšovala.

Se smogem se region potýká už od konce loňského roku, na Nový rok musela být pro Ostravsko, Karvinsko a část Frýdecko-Místecka vyhlášena smogová situace, která zůstává v platnosti. V kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi, největší problémy bývají hlavně na podzim a v zimě po zahájení topné sezóny.

Kvalitu ovzduší v regionu ovlivňuje nejen průmysl a doprava, ale i topení v domácnostech nebo škodliviny ze sousedního Polska.