V Plzni předběhli protikuřácký zákon. Pivnice i bary zrušily popelníky

Protikuřácký zákon ještě nevešel v platnost, přesto se některé restaurace a bary v Plzni rozhodly, že se v nich od Nového roku kouřit nebude. Úbytku hostů se nebojí. Naopak si myslí, že k nim nově najdou cestu i lidé, kterým zakouřený prostor vadil.

Linoucí se cigaretový dým nad sklenicemi piva už je minulostí například ve vyhlášené pivnici Na Parkánu. Podle provozního Vojtěcha Palenčára se podnik rozhodl zakázat kouření hlavě kvůli připomínkám hostů: „Ve večerních hodinách tu bylo opravdu hodně nakouřeno.“

Na internetu pivnice také udělala anketu a ohlasy na nekuřácké prostory byly pozitivní. K překvapení majitelů navíc hlasovali pro nekuřácký Parkán i kuřáci. Na kuřáky ale pivnice také nezapomíná. Vyhradila jim zahřívaný prostor na zadní terase.

Saloon Roudná vyšel vstříc recenzím

K zákazu kouření se od Nového roku připojil i bar Jekyll & Hyde nebo Saloon Roudná. „Dřív jste sem zašel na kafe a po půl hodině, když jste odešel, to bylo na výměnu oblečení. Dnes tady můžete strávit celý večer a druhý den v těch šatech jít do práce, na úřad nebo na svatbu,“ pochvaluje si změnu spolumajitel baru Robert Gross.

Oblíbené plzeňské podniky jsou od ledna nekuřácké (zdroj: ČT24)

Saloon Roudná se rozhodl zakázat kouření kvůli recenzím na internetu a sociálních sítích. „Vesměs byly velice kladné kromě toho kouření. Přeci jenom lidé v restauraci u jídla ocení, když je spíše nekuřácká,“ uvedla manažerka restaurace Vendula Kaasová.

Plošný zákaz nejdříve od poloviny roku

Ve sněmovně už prošel zákaz kouření v restauracích prvním čtením. Norma je nyní ve výborech. Pokud ji zákonodárci schválí, mohla by začít platit nejdříve v polovině roku. Zákon ale odmítá například Asociace hotelů a restaurací. Stát by podle nich neměl omezovat svobodu podnikání. Proti je i opoziční ODS. Stát podle ní nemá určovat, co můžeme dělat a jak se máme chovat.