Šlechtova restaurace ve Stromovce se konečně dočká oprav - nová bude i zahrada

Chátrající Šlechtova restaurace v pražské Stromovce se začne v polovině letošního roku rekonstruovat. Hlavní město chce nejpozději na začátku března vypsat výběrové řízení na dodavatele. Oprava památkově chráněné stavby, jejíž nejstarší část pochází z konce 17. století, vyjde magistrát na 150 milionů korun.

Původní odhady přitom počítaly s částkou čtvrt miliardy. Příliš nákladný projekt ale architekt dostal za úkol zjednodušit, ubude proto nákladných schodišť, výtahů i nadbytečného sociálního zařízení.

„Chceme tam udělat jednu kvalitnější restauraci, ta by měla být vevnitř. A pak chceme, aby tam byla taková restaurace, která bude cenově dostupná pro Pražany,“ uvedl radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL). Poslední krok, který ještě chybí, je schválení projektové dokumentace stavebním úřadem městské části Prahy 7. 

Spolu s restaurací by měla být obnovena i zahrada, která k ní přiléhá. Projekt nechá zpracovat Praha 7. „Naším cílem je opět propojit Královskou dvoranu s Královskou oborou a zajistit, aby byla zahrada co nejlépe architektonicky ztvárněna,“ uvedla již dříve radní městské části Lenka Burgerová.

Kromě nové výsadby by mělo v místě vzniknout i několik desítek míst v letních zahrádkách. Do původních míst se má vrátit také pódium nebo altán, který je teď uložen v depozitáři a bude se rekonstruovat. 

Opravy mají vyjít na zhruba 150 milionů (zdroj: ČT24)

Budova Šlechtovy restaurace, dříve známá pod jménem Královská dvorana, je kulturní památkou, která nese jméno po posledním majiteli Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, celý objekt pak byl dostavěn v polovině 19. století. Václav Šlechta provozoval restauraci až do 2. sv. války, v 60. letech pak byla restaurace znárodněna a pro havarijní stav zrušena. Navíc ji postihly dva požáry i povodně v roce 2002. Podle radního Jana Wolfa by se tam znovu mohl vrátit život na konci roku 2017.