Muniční sklady ve Vrběticích budou za plotem. Dokončí jej ještě v lednu

Kolem areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku začala výstavba plotu. Délka stavby bude záviset na počasí, ale podle plánu by měl být hotový ještě v lednu. Budují jej pracovníci státního podniku Vojenské lesy a statky a pomáhají jim vojáci i policejní pyrotechnici. Plot ohraničující areál a jeho blízké okolí bude dlouhý šestnáct a půl kilometru.

„V prostorech, ve kterých se pohybujeme, i když je to za páskou, byla provedena asanace povrchová, sběrem. Prostory, kde se pohybujeme, jsou čisté. Ale všichni příslušníci mé skupiny jsou vybaveni kevlarovou ochranou," popsal začátek stavby Ján Schneider, který je velitelem ženijní roty 153. ženijního praporu Olomouc. Z něj se na výstavbě dnes podílelo 32 příslušníků.

Podle mluvčího generálního štábu armády Jana Šulce se nyní opravuje a obnovuje funkčnost stávajícího oplocení v úsecích bývalého plotu, které budou dále využity. Následovat bude stavba plotu vně původního areálu v prostorách, které zasáhly výbuchy. Vojáci pomáhají především při pyrotechnickém zabezpečení a čištění terénu od náletových dřevin.

Stavba ovlivní počasí a množství munice

Doba výstavby záleží podle mluvčí zlínské policie Moniky Kozumplíkové kromě počasí také na množství munice v prostoru, kde se bude plot stavět. „Na stavbě a dozoru nad ní se budou podílet členové všech složek integrovaného záchranného systému, protože se stále jedná o prostor vysoce kontaminovaný rozmetanou municí. Je tedy nutné dbát na ochranu života a zdraví jak všech zúčastněných, tak obyvatel okolních obcí,“ uvedla.

Stavba plotu se začala chystat již před vánočními svátky, kdy byl z areálu vyvezen poslední kamion s municí. Okolí areálu dlouhodobě střeží policisté a vojáci. Příslušníci armády by ve Vrběticích měli být do konce ledna, poté je nahradí pracovníci podniku Vojenské lesy a statky. Fyzickou ostrahu částečně nahradí kamerový systém.