Kamion sice jede, ale řidič nepracuje a odpočívá - alespoň podle ošáleného tachografu

Události: Policie bojuje proti přístroji, který falšuje údaje tachografů (zdroj: ČT24)

Dopravní policisté mají nového a zdatného soupeře. Zařízení, které obelstí tachograf v nákladním autě. Ten pak předstírá a zaznamená bezpečnostní přestávku, kterou ovšem řidič nikdy neměl. Na takový přístroj poprvé narazili policisté v Královéhradeckém kraji. Zatím se setkávali jen s magnety na čipech převodovky, které měly stejný cíl.

Drobný přístroj je jen o málo větší než krabička od zápalek. Pokud ho ale má kamion instalovaný, jeho digitální tachograf eviduje odpočinek řidiče i ve chvíli, kdy auto jede - tachograf pak lže.

Řidič tímto způsobem dokáže ovlivnit záznam na tachografu o době jízdy a době dodržování povinných přestávek.
Ivana Ježková
mluvčí Policie ČR, Královéhradecký kraj

Po čtyřech a půl hodinách jízdy totiž řidič musí 45 minut odpočívat. Za den pak nesmí jet déle než 9 hodin. Ale s přístrojem povinnou přestávku přeskočí. A data na kartě zůstanou uložená falešná.

Přídavné zařízení k tachografu objevil specialista rychnovského policejního ředitelství v kamionu, který vozí řepu do cukrovaru v Českém Meziříčí. Řidič hned dostal pokutu 5 tisíc korun. Podle policejní mluvčí Ivany Ježkové totiž jednoznačně šlo o obcházení zákona o silniční dopravě.

Zaměstnavateli, majiteli auta z Novobydžovska, hrozí ve správním řízení další, půlmilionová sankce. Majitel firmy k tomu nic říci nechtěl. 

„Vnímáme tuto záležitost jako podraz na zaměstnance. Nemůže čerpat nejen bezpečnostní přestávku, ale zejména odpočinky mezi směnami, odpočinky na jídlo, zákonné pauzy tak, jak to nařizuje zákoník práce,“ konstatoval Jaroslav Nečas z Inspektorátu práce v Hradci Králové.

Zařízení je asi z Polska, stojí 25 až 50 tisíc korun

Dopravní policisté chtějí držet krok s vývojem. Proto „elektronického podvodníka“ zařadili v novém roce mezi hlavní nepřátele – hlídky projdou školením, jak toto zařízení při kontrole nákladního auta odhalit.

Technická novinka, která je dobře ukrytá třeba pod palubní deskou, pochází podle policistů zřejmě z černého trhu v Polsku. I s montáží stojí od 25 do 50 tisíc korun.

  • V silniční dopravě je tachograf využíván typicky v nákladních automobilech a autobusech, kde zaznamenává graf rychlosti v závislosti na čase. Záznam je prováděn u mechanických a elektrických tachografů na papírové záznamové kotouče a u digitálních tachografů do paměti tachografu a na čipovou kartu řidiče.
  • Záznamy slouží ke kontrole doby řízení posádky vozidla (kontrola dodržování úmluvy AETR) a ke zjištění rychlosti v případě nehody. Tachograf je povinně nainstalován do všech vozidel nad 3,5 tuny.