Výběr budovy pro radnici Prahy 7 platí. Přesídlení vyjde na více než 90 milionů

Události v regionech: Výběr nové budovy radnice Prahy 7 platí (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Prahy 7 nakonec nemusí znovu projednat koupi nového sídla radnice. Loňské rozhodnutí o pořízení budovy v ulici U Průhonu 38 za více než 90 milionů korun platí. Informoval o tom starosta městské části Jan Čižinský (KDU-ČSL). Zastupitelé se původně měli kvůli údajným formálním nedostatkům v pondělí 4. ledna sejít. Starosta ale jednání zrušil s tím, že nové usnesení není nutné. Výběr sídla už roky provázejí problémy. Opozice postup radních kritizuje, podle ní budí nedůvěru.

Před koncem roku dostalo vedení Prahy 7 informaci z magistrátu, že listopadové usnesení zastupitelů je chybně formulované. Starosta proto na první pracovní den nového roku svolal nové zasedání. Magistrát ale nakonec městskou část informoval, že je usnesení dostačující. Nové projednání tak není potřeba.

Legislativní a právní odbor magistrátu řekl, že usnesení, které jsme přijali, bylo dostatečné.
Jan Čižinský
starosta Prahy 7

Kroky koalice kritizuje ODS. „Kvůli nesprávně formulovanému usnesení zastupitelstva je projekt nové radnice v časovém skluzu ještě dřív, než se Praha 7 vůbec stala vlastníkem nové budovy. Je to přímý důsledek uspěchaného a podivného výběru nové radnice,“ uvedl už před koncem roku zastupitel Petr Kantor.

Starosta ale výtky odmítl. „ODS se těžko smiřuje s tím, že nekupujeme radnici za 1,6 miliardy, ale přiměřenou budovu za 91 milionů, ze které rekonstrukcí vznikne hezká a funkční radnice. ODS vybírala radnici čtyři roky, utratila jen za poradenství 14 milionů korun a nic nekoupila,“ uvedl.

Ministerstvo financí tlačí na vystěhování ze stávající budovy radnice

Radní kvůli výběru sídla vypsali soutěž, do které se přihlásili tři zájemci. Zastupitelé nakonec v listopadu vybrali administrativní budovu v ulici U Průhonu 38, jejíž oprava podle Čižinského vyjde zhruba na 100 milionů korun. Při výběru se řídili omezeními, která stanovilo místní referendum, mimo jiné ohledně ceny radnice.

Úředníci by se podle odhadu starosty ze stávajícího sídla na nábřeží Kapitána Jaroše mohli přestěhovat přibližně do dvou let. Ministerstvo financí, které budovu vlastní, ale na stěhování tlačí. Vyplývá to z dopisu, který zaslalo městské části. Využívat by ji nově mělo Generální finanční ředitelství. Původně přitom radnice domluvila prodloužení nájemní smlouvy budovy do roku 2019.

Maximální výši ceny odhlasovali občané v místním referendu

Stěhování řeší politici řadu let. Výběr nového sídla provází řada peripetií. Někdejší opozice vinila radní za ODS a ČSSD z toho, že chystají předraženou investici. Původně totiž měla radnice stát přes miliardu.

Občanská sdružení kvůli tomu sebrala tisíce podpisů na podporu místního referenda. Tehdejší koalice ho odmítla. Soud jí ale nařídil referendum vypsat. Lidé nakonec odhlasovali regulaci ceny, za kterou má městská část diskutovanou budovu pořídit.