Od pondělního do úterního večera hrozí na jihozápadě republiky ledovka

Od pondělního večera se bude v Plzeňském a Jihočeském kraji tvořit nebezpečná ledovka. Během noci na úterý se mrznoucí srážky doprovázené ledovkou místy můžou objevit také na většině území Středočeského kraje i na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku na Vysočině. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pondělí taky silný nárazový vítr zastavil provoz kabinové lanovky na Ještěd.

Ledovka se může v jihozápadní části republiky tvořit pravděpodobně do úterního večera, meteorologové výstrahu zřejmě ještě upřesní podle momentálního vývoje počasí.

Silnice i chodníky budou místy kluzké, řidiči a chodci by proto měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám. Motoristé mají sledovat aktuální dopravní zpravodajství.

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení. Při mrznoucích srážkách dopadají na zemský povrch kapičky přechlazené vody (tedy kapičky vody, která zůstává v kapalném skupenství i při teplotách pod bodem mrazu) anebo kapičky vody dopadají na povrch o teplotě pod nulou. V takovém případě voda při dopadu kapičky okamžitě zmrzne a vytváří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především mnohdy naprosto hladká. Právě z toho důvodu je ledovka riziková zejména v dopravě – je obávanější než náledí.
Padající srážky mohou namrzat i na větvích stromů nebo na drátech elektrického vedení. V extrémních případech, kdy se vytváří vysloveně silná ledovka, tedy může docházet i k lámání větví nebo ohýbání celých stromů. Eventuálně se mohou vyskytovat i poruchy v dodávkách elektrické energie.

Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím (nepřechlazených) kapek deště nebo mrholení na povrchu země. Náledí vzniká též zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu. Vlivem denního chodu teploty brzy po západu Slunce často namrzají mokré stopy po tajícím sněhu shrnutém k okraji vozovek a vedle náledí se takto tvoří i tzv. zmrazky. Tenká ledová vrstva se často tvoří také pod koly projíždějících vozidel uježděním souvislé sněhové pokrývky. 

Zdroj: www.infomet.cz, ČHMÚ, www.chmi.cz

Přelom roku přinesl po nezvykle teplém období kolem Vánoc výrazné ochlazení, kdy se teploty pohybují pod bodem mrazu i přes den, někde bude i sněžit. Mrazy ale dlouho nevydrží, během týdne se má podle předpovědi postupně oteplovat.

Boční vítr znovu zastavil lanovku na Ještěd

Silný nárazový vítr v pondělí znovu zastavil provoz kabinové lanovky na Ještěd. Boční vítr tam dopoledne přesahoval v nárazech 86 kilometrů v hodině, přípustných je přitom necelých 58 kilometrů za hodinu.

Podle přednosty lanovky Vladimíra Štěpána v pondělí stabilně foukal vítr rychlostí kolem 72 kilometrů za hodinu. Dopoledne lanovka nejezdila kvůli údržbě, v poledne už podle něj bylo jasné, že počasí nedovolí provoz zahájit ani odpoledne. Předpovědi nejsou příliš nadějné, dodal přednosta.

Lanovka na Ještěd
Zdroj: Vít Černý/ČTK

Silný vítr kabiny lanovky na Ještěd zastaví několikrát do roka. Nebezpečný je hlavně boční, který kabiny na lanech rozhoupává. Naposledy nejezdila lanovka na Silvestra do 15:30 odpoledne, kdy vítr v nárazech překračoval rychlost 108 kilometrů v hodině.

Největší nárazy větru zaznamenali na Ještědu předloni na přelomu ledna a února, kdy naměřili u horní stanice nárazy až 126 kilometrů za hodinu.