Jihočeský kraj koupil vzácnou část strakonického hradu

Reportáž: Jihočeský hrad koupil strakonickou komendu (zdroj: ČT24)

Jihočeský kraj koupil od českobudějovické diecéze komendu strakonického hradu. Objekt spojený s řádem maltézských rytířů patří mezi nejcennější části gotické památky a do tří let by se měl stát součástí expozice zdejšího muzea.

Komenda, obecné označení pro středověké sídlo rytířského nebo křižovnického řádu, představuje podle historiků srdce strakonického hradu. Objekt pochází z 12. století a spjatý je především s řádem maltézských rytířů, kteří strakonický hrad i celé panství vlastnili od roku 1402.

Ceněný objekt s gotickými freskami převzali od státu v roce 2008, o pět let později ji ale darovali strakonické farnosti. Českobudějovická diecéze ovšem opravila jen střechu a na další stavební úpravy neměla peníze. Kapitulní síň s gotickými freskami přitom už desetiletí ničí vlhkost a vzlínající voda ohrožuje i křížovou chodbu; některé malby mizí, zdi se drolí. Její stav označili památkáři už před dvěma lety za kritický.

Vchod do strakonické komendy
Zdroj: Markéta Hofmanová/ČTK

Obrazy na zdech přitom patří k unikátním, a i proto se stavbu, kde se kdysi zastavovali poutníci na cestách do Jeruzaléma, rozhodl zachránit kraj. „Tento problém jsme dlouhodobě řešili a jsme velice rádi, že se nám objekt nakonec podařilo získat,“ informoval mluvčí Radek Šíma.

Biskupství s prodejem souhlasilo už v únoru, smlouvy ale obě strany podepsaly v závěru roku. Za historický objekt dají jižní Čechy šest milionů korun a do komendy se v následujících letech postupně rozšíří Muzeum středního Pootaví, které zde vybuduje expozici maltézského řádu. Oprava spolyká miliony korun. Pokud nenastanou komplikace, historici otevřou dveře nové expozice nejpozději v roce 2018.