Spolek pro Grand Prix si pronajal trať. Konání závodu je ale nejisté

Spolek pro pořádání motocyklové Velké ceny podepsal nájemní smlouvu na brněnskou závodní trať s Automotodromem Brno. Podmínky uvedené v dokumentu upravují podmínky využití Masarykova okruhu pro pořádání Velké ceny v letech 2016 až 2020. Smlouva ale začne platit až ve chvíli, kdy spolek uzavře kontrakt také se společností Dorna, která je promotérem seriálu závodů mistrovství světa.

„Smlouva je na pět let. Obsahuje pronájem dráhy, přírodních tribun i technického zázemí. Nejsou v ní zatím mobilní tribuny a služby,“ shrnul obsah uzavřené smlouvy brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Částka, za kterou si objekt spolek pronajme, je zatím neznámá. „Čísla zveřejníme, až budeme mít podepsanou promotérskou smlouvu. To bude předpokládáme mezi 8. a 15. lednem,“ vysvětlil Vokřál.

Do 7. ledna by totiž spolek měl obdržet finální podobu daného kontraktu. Ten španělský promotér podepíše pod podmínkou, že se na financování závodů bude podílet i stát. Další podmínkou bylo právě zajištění trati. Smlouva o pronájmu je závislá na rozhodnutí promotéra. „Smlouva nabyde účinnosti až po podpisu promotérem,“ uvedla tisková mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Holešinská Windová. Z ministerstva školství by měl podle primátora také dorazit pověřovací dopis, který spolek bude opravňovat k organizaci závodů.

Primátor Petr Vokřál hovoří o podpisu smlouvy (zdroj: ČT24)

Promotér čeká na zaplacení dvou poplatků

Spolek by měl být garantem, který zajistí zaplacení zalistovacího poplatku Dorně, který by měl činit zhruba čtyři miliony eur, což je v přepočtu zhruba 108 milionů korun. V předchozích letech, kdy byl pořadatelem Automotodrom Brno, stál poplatek tři miliony eur. Za letošní a loňský ročník ale pořadatel část poplatku dosud nezaplatil.

Za letošní ročník má ministerstvo školství připravených 30 milionů korun, které má dostat spolek a přeposlat promotérovi. Pošle je až poté, co spolek s Dornou uzavře smlouvu. Město desetimilionový příspěvek na pořádání letošních závodů poslalo přímo automotodromu a kraj převedl 20 milionů na účet spolku.

Konání závodu zůstává stále nejisté

Příští ročník brněnské Grand Prix by se měl jet 21. srpna. Vstupenky na závod ale zatím nejsou v prodeji a bude je možné prodávat až poté, kdy spolek uzavře smlouvu s Dornou. V polovině prosince ale brněnský primátor slíbil, že se lístky začnou prodávat ještě před Vánoci.

Lístky kupovaly jako dárek k Vánocům stovky lidí z celého Česka i zahraničí. V celkových číslech za prodej se přitom právě předvánoční čas výrazně projevil. „Prodalo se až několik desítek procent vstupenek. Samozřejmě je to obrovská konkurenční výhoda prodávat před konkurencí – tedy před okruhy, které jsou nejblíže Brnu a zároveň jsou časově nejblíž, což je Rakousko a Sachsenring," potvrdil už dříve mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.