Sjezdovky na Klínovci neodolaly teplému počasí, do ochlazení se nelyžuje

Jediný otevřený lyžařský areál v západních Čechách Klínovec vydržel vzdorovat oteplení až do sobotního odpoledne. Poté ale již provozovatelé do odvolání areál uzavřeli. Čekat budou na ochlazení, které by mělo přijít počátkem příštího týdne, řekl Adam Svačina z areálu Klínovec.

Před vánočními svátky se podařilo zasněžit sjezdovky Dámská a Pařezovka, i když ta byla jen ve zúženém profilu. „Zájem o lyžování i přes nepříznivé počasí byl. Denně bylo na sjezdovkách 150 až 200 lidí, většinou těch, kteří přijeli na hory a jsou ubytovaní v okolí,“ uvedl Svačina.

Zatímco před svátky bylo na sjezdovkách 10 až 30 centimetrů sněhu, po sobotě, která byla teplotně rekordní na mnoha místech Česka i v západních Čechách, sněhu zbylo jen málo. „Pokud se skutečně ochladí a my budeme moci spustit zasněžování, mohlo by se otevřít znovu příští víkend. Ale záleží na počasí,“ dodal Svačina.

  • Nejteplejší za posledních 10 let.
  • Průměrné teploty o 6 °C vyšší než normál.
  • Poslední chladnější období
    22.–28. listopad
  • Prosinec 2015
    Každý den o 1 až 8 °C teplejší než normál.

Na Silvestra už by mohlo mrznout, celkově ale budou teploty v dalších týdnech pořád nadprůměrné

Po velmi teplém prosinci očekávají meteorologové na přelomu roku ochlazení. Od středy má začít mrznout, teploty v nadcházejících čtyřech týdnech ale budou stále spíše nadprůměrné. Srážek by naopak mělo být méně, výjimkou má být týden od 4. ledna. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Ochlazení by Češi měli pocítit zejména příští týden. Zatímco v posledních dnech padaly teplotní rekordy, od středy již nebudou výjimkou minusové teploty. „Do východní Evropy a postupně i na Balkán daleko k jihu pronikne chladný arktický vzduch, který přinese citelný propad teplot,“ sdělil David Prantl ze serveru InMeteo.

Pocitovou teplotu začne od středy snižovat také vítr, na Vysočině a na severních horách dosáhne v nárazech až 60 km/h. Ochlazování bude podle Prantla zřejmě pokračovat i ve druhé polovině týdne a postupně se vyskytnou i celodenní mrazy.

Počasí lyžařům nepřeje (zdroj: ČT24)