Týden sportu Pražany láká: Nabídka je větší, přesto hlásí řada areálů plno

Povánoční období je pro řadu lidí také dobou hubnutí. Kdo chce shodit přebytečná kila nebo se jen hýbat, může v Praze využít nabídku bezplatně otevřených sportovišť v rámci Týdne sportu zdarma. Akce začala 25. prosince a potrvá až do Silvestra. Letos se zapojila asi stovka sportovišť, u některých sportů je ale zájem tak velký, že je kapacita obsazená.

Zabruslit si, zahrát si squash, zacvičit ve fitness či vylézt horolezeckou stěnu. Nabídka volně otevřených sportovišť je opět široká. „Každým rokem roste zájem Pražanů o Týden sportu zdarma a jsem si jistý, že stejné to bude i letos. Jsme rádi, že se do projektu podařilo zapojit další sportoviště a že se tím rozšíří i nabídka. Je to symbolický prolog k roku 2016, kdy bude Praha hlavním evropským městem sportu,“ uvedl při představování letošního ročníku radní Jan Wolf.

A zájem Pražanů o sportování je skutečně velký: v sobotu hlásilo plno třeba lezecké centrum na Smíchově. Jen během dopoledne si přišlo stěnu zadarmo vyzkoušet přes pět desítek lidí. Podle trenéra Jakuba Mináře se ale znovu vrátí jen malá část z nich. „Řekl bych, že tak dvacet procent lidí, co sem přijde, u lezení zůstane a chodí sem pak pravidelně.“  

Obsazenou kapacitu měly v sobotu i další sporty, velký zájem je o badminton, bowling, tenis nebo veřejné bruslení. Obrovský zájem je také o projížďky na koních zdarma v jezdeckém klubu v Cholupicích. Především začátečníci si tam přišli vyzkoušet, jestli by je jízda na koni v budoucnu bavila. „Protože jsou to procházky přírodou, tak jsou to spíše začátečníci a úplně největší procento je samozřejmě dětí,“ konstatuje vedoucí jezdeckého klubu Tomáš Duchoň.

Řada sportovišť hlásí obsazenou kapacitu (zdroj: ČT24)

Na většinu sportovišť si lidé musí místo dopředu rezervovat po internetu. Jenže zájem je tak velký, že třeba kapacita jezdeckého klubu byla vyčerpána během tří minut. Paní Ester Fišerové se rezervace povedla až napotřetí: „Musíte sedět u počítače s dobrým připojením, a jakmile se to uvolní, tak musíte okamžitě vepsat svoje údaje a čekat, že budete ten šťastný.“

Rezervace se provádí buď telefonicky, nebo on-line na webu www.prahasportovni.cz. Tam je také přehled, ve kterých dnech a hodinách jsou jednotlivá sportoviště přístupná.