Zloději kovů očesali historický těžní stroj. Opravit půjde jen částečně

Státní podnik Diamo, který spravuje památkově chráněný Důl Petr Bezruč ve Slezské Ostravě, zčásti opravil historicky cenný těžní stroj. Loni se do bývalé šachty vloupali zloději kovů a ukradli z něho důležité součásti, které jsou nenahraditelné.

Zloději kovů už napáchali v bývalých důlních areálech hodně škod. V Dole Dukla například zničili vzácný kompresor. I zachovalý a funkční těžní stroj ve slezskoostravském dole byl pro památkáře cenným exponátem. Zloději tam nebyli poprvé.

„Podobný případ se stal už i ve vedlejší budově areálu, rozbili pomocný těžní stroj. Musel být poté vypsán ze seznamu kulturních památek,“ uvedla Jana Kynclová z ostravského památkového ústavu.

Odřezali měděné kabely

Zoděje, kteří zničili těžní stroj, se policii podařilo chytit a soud je poslal do vězení. Škoda, kterou způsobili, však nejde zcela nahradit. Především zničili jeho měnič, který sloužil k přepínání střídavého proudu na stejnosměrný. Odřezali měděné kabely a další kovové součásti. Podobný už podle památkářů v regionu není.

Redaktorka ČT: Oprava těžního stroje poškozeného zloději

Některé rozkradené části se podařilo zaměstnancům Diama nahradit. „Elektromotor jsme vzali z jiného závodu, kde jsme měli stejný typ,“ uvedl vedoucí odboru přípravy a realizace útlumu Diama Libor Jalůvka. Dodal, že nahrazovat měděné kabely podnik nebude, protože by to bylo příliš nákladné.

Poškozené stroje byly po rekonstrukci

Důl Petr Bezruč byl založen roku 1842 a těžba tam skončila v roce 1992. Roku 2007 ho převzal ve značně zdevastovaném stavu do správy podnik Diamo a o čtyři roky později začal s pomocí dotací ministerstva kultury jeho nejcennější budovy z počátku minulého století opravovat.

Zrekonstruované jsou už dvě budovy strojoven i se strojním vybavením, které jsou technickou památkou. Kulturní památkou je také unikátní dvojice těžních věží. Důl by chtěl získat, využívat a také zpřístupnit lidem obvod Slezská Ostrava.