V Českých Budějovicích se naposledy rozloučili s biskupem Jiřím Paďourem

Stovky věřících se v Českých Budějovicích rozloučily s emeritním biskupem Jiřím Paďourem. Jeho cesta do kněžské služby nebyla přímá, původně působil jako herec. Stal se ale jednou z nejvýraznějších osobností katolické církve. Českobudějovickou diecézi vedl dvanáct let.

Uctít památku biskupa Paďoura přicházeli lidé už hodinu a půl před začátkem mše. Do deseti hodin se katedrála svatého Mikuláše naplnila do posledního místa. Jak konstatoval Jiří Štěpánek z Českých Budějovic, pamatuje už tři biskupy. „K žádnému jsem neměl takový vztah jako k němu,“ uvedl.

„Ta jeho kázání, to člověk odcházel z kostela naplněný takovou silou. Byl opravdu vzácným člověkem,“ dodala Miluše Štěpánková.

Syn kulaka, divadelník, kněz a uklízeč

Životní cesta Jiřího Paďoura do čela budějovické diecéze nebyla vůbec přímá. Protože byl synem takzvaného kulaka, nemohl původně studovat vysokou školu. Vyučil se proto mechanikem počítacích strojů.

Později mu poradili, že na umělecké škole by jeho rodový „škraloup“ nemusel tolik vadit. Vystudoval herectví na DAMU a působil v Divadlech Na Zábradlí a Za branou.

Teprve dodatečně si uvědomil, že chce být knězem. Impulsem pro toto rozhodnutí byla mimo jiné návštěva Osvětimi a atmosféra po srpnu 1968 a sebeupálení Jana Palacha. Vysvěcen na kněze byl až ve svých dvaatřiceti letech, v roce 1975.

Poslední rozloučení s biskupem Jiřím Paďourem (zdroj: ČT24)

Už po dvou letech ale kvůli šikaně tehdejšího komunistického režimu nemohl kněžskou službu vykonávat. Působil pak jako metař, topič, uklízeč a „podzemní“ kněz.

„Jeho osudy byly křivolaké a on šel vždycky rovně. Kromě toho, že měl odvahu a samostatnost, měl i humor,“ říká kardinál Miloslav Vlk.

Více než dvě stovky věřících se s Jiřím Paďourem přišly rozloučit i na českobudějovický hřbitov svaté Otýlie.