Novela vodního zákona by mohla zvednout cenu vody o stokoruny

Nárůst poplatků spojených s vodou chystá ministerstvo životního prostředí. Novela vodního zákona je zatím v přípravách. Ceny vody v příštích sedmi letech by ale kvůli ní měly stoupnout o stokoruny.

V obci na Blanensku dvě stovky obyvatel zásobuje pitnou vodou vodojem. Přitéká do něj z podzemního pramene. Díky tomu, že odebere málo, obec za samotné čerpání dosud neplatila vůbec nic. „Po novele zákona budeme muset za odebranou vodu platit o osm korun víc. Tudíž těch osm korun budeme muset přičíst našim občanům k ceně za odebranou vodu,“ uvedl starosta Křtěnova Miroslav Bartoš (nez.). 

Obcí, které berou vodu povrchovou, se zdražování nedotkne. Stejně jako lidí, kteří čerpají z vlastní studny. „Za předpokladu, že obec odebírá pro účely pitné vody pouze vodu podzemní, to znamená, že té se navýšení dotkne plně,“ vysvětlil Evžen Zavadil z odboru ochrany ministerstva životního prostředí.

Povrchové vody a studen se novela nedotkne

Dalším příkladem je čistírna odpadních vod v Olešnici na Blanensku, kterou za den proteče 700 kubíků vody. Její provoz by chystaná novela také prodražila. „Jedná se o nové zdanění. Zatímco od roku 2001 jsme platili 10 haléřů z každého kubíku vyčištěné vody, který odtékal, teď budeme platit korunu,“ potvrdil předseda krajské organizace Spolku pro obnovu venkova Zdeněk Peša (nez.). Namísto sedmdesáti korun denně by tak Olešnice zaplatila sedm set.

Vyvážet by lidé do čističky měli i septiky a jeho vývoz doložit. „Podle novely pod pokutou 50 tisíc korun bude muset každý z občanů, který má doma septik nebo jímku, mít fakturu - dva roky schovávanou - o tom, že veškeré odpady vyvezl právě na takovouto čistírnu odpadních vod,“ dodal Peša.

Novela se nelíbí Svazu měst a obcí

Třeba ta olešnická by ale všem vyhovět nemohla. Není dost velká. Novela se nelíbí ani Svazu měst a obcí. „My jsme navrhli, aby se ten zákon celý vrátil a přepracoval, protože není možné zdaňovat občany a tvářit se, že nám jde o životní prostředí,“ okomentoval novelu výkonný ředitel Svazu měst a obcí České republiky Dan Jiránek.

Všechny připomínky k novele teď ministerstvo životního prostředí vyhodnotí. Pak ji bude muset ještě schválit parlament a nakonec i prezident. Platit by měla od začátku roku 2017.