Do Jablonce nad Nisou se má vrátit socha německého rytíře, místní protestují

Události v regionech: Spor o návrat sochy rytíře Rüdigera do Jablonce nad Nisou (zdroj: ČT24)

Do Jablonce nad Nisou by se měla vrátit kopie sochy bájného rytíře Rüdigera, kterou tam odstranili po druhé světové válce. Záměr už odsouhlasili zastupitelé. Někteří lidé ale sochu vnímají jako symbol německého vlastenectví. Její odpůrci dokonce podepisují petici.

„Proč by tady na náměstí měl mít sochu takový Němec, proč? Je to ryze německá postava a s Jabloncem nemá nic společného, říká zastupitel města a milovník jablonecké historie Václav Vostřák (ODS).

Rytíř Rüdiger do Jablonce skutečně původně nepatřil. Německý sochař Frantz Metzner ho vyrobil pro Vídeň. Připomínat měl neúspěšný atentát na Františka Josefa I. roku 1853.

Vídeň ale nakonec na sochu neměla peníze. Pro tehdy vyspělý Jablonec ji v roce 1923 koupil starosta Fischer. Stála na Anenském náměstí a v roce 1930 se stěhovala ke kostelu Nejsvětějšího srdce Ježíšova, kde byla až do roku 1945.

Po konci války ji ale jablonečtí vlastenci strhli. Sochu vláčeli před radnici, nakonec skončila ve sběrně. V šedesátých letech ji odkoupilo německé město Kaufbeuren. V části Neugablonz tam stojí dosud.

Němci, kteří museli Československo po válce opustit, vytvoření kopie sochy vítají. „Pro ně je to symbol vyrovnání se s minulostí a uzavření válečné historie,“ říká mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Socha má vrátit Hornímu náměstí původní podobu

S myšlenkou na návrat sochy, respektive její kopie, přišli jablonečtí sochaři a výtvarníci. Hornímu náměstí chtějí vrátit podobu navrženou jabloneckým architektem Zachsem.

„Samozřejmě, že to není český patron, ale je to symbol ušlechtilých myšlenek rytířství,“ zhodnotil postavu rytíře Rüdigera sochař z Jablonce nad Nisou Jiří Dostál.

Jenže zastupitel a milovník jablonecké historie Václav Vostřák (ODS) mu oponuje: „My vůbec nepřipustíme, aby ho tam dali,“ uvedl.

Zastupitelé ale záměr už odsouhlasili. Zatím není jasné, kolik bude kopie sochy stát a kdo ji vyrobí.