Auta jezdí, i když měla být ve šrotu. Ze silnic bude muset přes 200 vozů

UDÁLOSTI: Nezákonně přihlášené ojetiny začne dobrušský úřad vyřazovat (zdroj: ČT24)

Některá auta přihlášená v minulosti jako dovezené ojetiny na radnici v Dobrušce budou muset napřesrok přestat jezdit. Radnice se chystá rozeslat dopisy o obnově správního řízení, které vedlo k jejich přihlášení. Ukázalo se totiž, že bývalý úředník přihlašoval auta dovezená s neúplnými nebo padělanými doklady. Tentokrát podle úřadu bude výsledkem řízení vyřazení vozidel – a tedy zákaz jejich dalšího provozu.

Někdejší dobrušský úředník Radovan Antl přihlásil 205 vozů dovezených z Německa, Francie a Švýcarska s neúplnými či padělanými doklady. Na české silnice sice v tom případě neměly být vpuštěny, přesto po nich jezdí. Jejich současní majitelé o tom vesměs nevědí, již přihlášené ojetiny koupili v bazarech. „Nemohu za to. Koupil jsem auto a o víc se člověk už nestará,“ podotkl majitel jednoho z vozidel Zdeněk Pekař. 

Ačkoli od soudu, který Radovanu Antlovi udělil podmíněný trest, pokutu a zákaz práce na úřadě, uplynul již rok a půl, auta stále jezdí. Navždy to tak ale nezůstane. „Musí znovu proběhnout správní řízení. Výsledkem by zcela jistě mělo být odebrání dokladů a vyřazení vozidel z provozu,“ upozornil policista Zdeněk Hlaváček.

Podle vyšetřování, které proběhlo v roce 2013, šlo vesměs o bouraná auta, v zemích jejich původu vyřazená nebo dokonce formálně sešrotovaná. Po opravě je čeští obchodníci prodávali až za desetinásobek ceny, za kterou vozy nakoupili. „Ve falešných dokladech byly i falešné údaje co se týče majitele, tak třeba i stáří vozidla,“ řekl již dříve Zdeněk Hlaváček.

Úřad má tři roky na přehodnocení původního rozhodnutí, které vozy připustilo do provozu a v příštím roce se skutečně chystá správní řízení otevřít. „Vyšumět to nemůže,“ podotkla vedoucí dobrušského odboru dopravy Blanka Coufalová.

Radnice se obává, že vyřazení nezákonně přihlášených aut z provozu povede k řadě sporů. Majitelé zřejmě budou chtít za to, že kvůli podvodům úředníka nebudou moct se svým autem na silnici, náhradu.