Ledoví sochaři si objednali v mrazírnách materiál. Vyrábí se při minus 24 stupních

Příprava materiálu na sympozium ledových soch

Sochařské sympozium Sněhové království začne v Rožnově pod Radhoštěm až po Vánocích. Vzhledem k nedostatkovému sněhu i ledu se už několik týdnů vyrábí pro umělce v opavských mrazírnách kvaltní náhradní materiál – téměř stokilové bloky hluboce zmrazeného ledu.

Pořadatelé osmnáctého ročníku sympozia Sněhové království budou mít připraveno dvě stě čtyřicet bloků ledu o váze asi osmdesát kilogramů.

„Pracujeme s ledem sochařským, který je jiný, než když si prostě zmrazíte vodu. Je čistý, nepraská, má krásné kubické tvary. Je také technologicky náročnější na výrobu,“ uvedl organizátor soutěže Miroslav Hrabal.

Ze sochařského sympozia v Pustevnách
Zdroj: ČT24

Bloky jim v opavských mrazírnách připravují při teplotě minus dvacet čtyři stupňů Celsia až dva měsíce předem. V areálu v Rožnově pod Radhoštěm, kde budou sochaři od 28. prosince pracovat, pořadatelé postaví ochlzovací stan, ve kterém budou udržovat teplotu mezi třemi až pěti stupni Celsia.

Sochy by díky tomu mohly vydržet až do konce ledna. Na sympozium se přihlásilo pětadvacet profesionálních sochařů z Česka a Polska. Na tesání budou mít čtyři dny. Od druhého dne u toho mohou být i diváci.