Brněnští lékaři zachránili ukrajinskou holčičku. Operovali jí jícen

Čtyřměsíční ukrajinskou holčičku zachránili lékaři z brněnské fakultní nemocnice. Trpěla vrozenou vadou jícnu, který neměla dostatečně vyvinutý. Lékaři ho nahradili částí dívčina žaludku. Operace je unikátní, v Česku se obvykle dělá jedna za dva roky. Dívka by bez ní nepřežila a v místě, kde se narodila, ji nemocnice neprovádí.

„U dítěte s nevyvinutým jícnem hrozí, že se postupně udusí. Nejvíc jsou postižené plíce, protože se v ústní dutině hromadí sliny a plíce postupně odcházejí. Je to vada, která je neslučitelná se životem,“ upozornil primář Kliniky dětské chirurgie ve FN Brno Jiří Tůma.

Zatímco v Brně dítě s takovouto vadou putuje na operaci zpravidla v prvním měsíci života, malá Katerina Petrovciová měla smůlu. Narodila se totiž v Iršavě na Zakarpatské Ukrajině, kde se operace jícnu neprovádí. Čtyřměsíční holčičce zachránili život právě až lékaři ve Fakultní nemocnici Brno.

Rodina posbírala peníze a hledala operatéry v zahraničí. Konzultovala možnost v Budapešti a Německu, nakonec se ale rozhodla pro Brno díky známé, jejíž dítě brněnští odborníci operovali v minulosti. „Museli jsme se spolehnout, že to pan primář udělá perfektně, jinou naději jsme neměli,“ řekl otec malé pacientky Michal Petrovci. Rodina operaci zaplatila, i s pobytem v nemocnici vyšla na 350 tisíc korun.

Dívka se vrací domů

Malá Katerina se do péče brněnských lékařů dostala ve špatném stavu. Operace ale byla úspěšná. „Uskutečnila se před třemi týdny. Komplikace zatím žádné nenastaly, dítě se postupně učí přijímat potravu ústy,“ potvrdil Tůma. Podobné zákroky se dělají v Česku jen v Praze a Brně, první se uskutečnil v 50. letech.

Lékař Jiří Tůma o operaci ukrajinské holčičky (zdroj: ČT24)

Holčička už nyní zvládá přijmout ústy asi polovinu potravy, do měsíce by mohla být schopná jíst bez větších problémů. S rodinou se nyní vrací na Ukrajinu. V budoucnu ji ale ještě čeká operace konečníku, který také nemá vyvinutý. Podle Tůmy se operace uskuteční patrně příští rok na jaře.

Rodině pomohla i Síma Barsehyanová, která v dětské nemocnici uklízí. Pochází z Arménie, žije na Ukrajině a pracuje v Česku. Mluví rusky, arménsky a ukrajinsky. „Sestry mě poprosily, abych překládala. Tak jsme se seznámili. Matka Kateriny pak u mě několik dnů bydlela, když byla holčička na oddělení ARO. Ráda jsem jí pomohla,“ řekla Barsehyanová, která má doma na Ukrajině dva syny a tříletou vnučku.

Zájemci mohou posílat finanční prostředky na nadační fond fakultní nemocnice Brno s názvem Vitanova pod heslem Pro Katerinu. Číslo účtu je: 133335621/0100.