Starostka Berouna Šárka Endrlová rezignovala

Starostka Berouna Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci) rezignovala na funkci. Na jednání zastupitelstva oznámila, že odstupuje především ze zdravotních důvodů, které řeší už delší dobu. Endrlová město vedla od roku 2011, kdy ve funkci nahradila odvolaného starostu Tomáše Havla (dříve ODS). Zastupitelkou zůstává i nadále.

„Zdraví máme jen jedno a já jsem se v tuto chvíli rozhodla, že už nebudu ignorovat signály, které mi můj organismus vysílá,“ řekla Endrlová. Připomněla, že od jara, kdy odstoupil z funkce místostarosta Josef Urbánek (Nezávislí Berouňáci), pracuje v oslabeném týmu jen s jedním místostarostou Ivanem Kůsem (ČSSD).

Letošní rok byl přitom podle Endrlové náročný na investice, dokončila se řada projektů rozpracovaných v minulých letech a Beroun slavil výročí 750 let od první zmínky o městě. „Jsme opravdu oba poměrně hodně přetažení,“ řekla Endrlová o sobě a Kůsovi.

Endrlová dále uvedla, že během několika posledních měsíců dokončila rozpracované záležitosti tak, aby měl její nástupce možnost na její práci navázat.

Atmosféra mezi zastupiteli byla podle Endrlové vyostřená

Urbánek rezignoval údajně kvůli chování opozice. Na vyostřenou atmosféru mezi zastupiteli si v minulosti stěžovala i Endrlová. Jednání s dalšími uskupeními o tom, kdo by se mohl podílet na vedení města, podle ní zkrachovala.

„I když už jsme byli v poměrně pokročilé fázi vyjednávání, tak dotyčná osoba, která nejprve pomoc a nástup do vedení přislíbila, to poté odmítla,“ uvedla Endrlová.

V nynější městské radě jsou zástupci Nezávislých Berouňáků, ČSSD a TOP 09. Koalici podporuje také uskupení PRO Beroun. Dohromady mají 12 z celkového počtu 21 zastupitelů.

Šárka Endrlová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Endrlová uvedla, že když nebylo možné s nikým dalším vyjednat spolupráci, rozhodla se situaci vyhodnotit jako manažer. „Já jsem prostě v tuto chvíli nedokázala do řízení města vtáhnout další lidi, takže se domnívám, že je fér poslechnout své tělo, poslechnout zdraví, které si žádá trošku více pozornosti, a dát prostor zpátky celému zastupitelstvu, aby se pokusilo domluvit na nějakém novém uspořádání,“ uvedla.

Podle zastupitelky za ANO a poslankyně Kristýny Zelienkové musejí přijít s iniciativou Nezávislí Berouňáci, kteří vyhráli volby. Do budoucna jsou podle ní možné všechny varianty vládnutí, nové volby si nepřeje. Podle zastupitelky za ODS Soni Chalupové nejspíš vznikne koalice napříč zastupitelstvem a budou ji tvořit ti, kteří budou ochotni pracovat.

Kdo Endrlovou ve funkci nahradí, je zatím otázkou. Do zvolení nového starosty by měl město řídit místostarosta Kůs. Kvůli nemoci byl však ze středeční schůze zastupitelstva omluven, jednání tak po rezignaci Endrlové řídil radní Patrik Brodan (TOP 09).

Endrlová osobně má tip, kdo by ji mohl nahradit, prozradit ho ale nechtěla. Soňa Chalupová (ODS) už v kuloárech slyšela asi devět jmen. Jak bude město řízeno, by měli rozhodnout zastupitelé na dalším jednání. Podle Zelienkové (ANO) by měli co nejdříve zasednout šéfové klubů k pracovnímu jednání.

Nezávislí Berouňáci mají v zastupitelstvu šest křesel, ČSSD a ANO po třech mandátech. Po dvou křeslech mají koalice Strana zelených a Beroun sobě, ODS, TOP 09 s nezávislými a KSČM. Jeden mandát náleží uskupení Pro Beroun.