Pohotovost v Ostravě převezme kraj. Omezí náklady a ordinační hodiny

Kraj převzal od Ostravy pohotovost. Omezí náklady i ordinanční hodiny

Dosud nepřetržitá lékařská pohotovost pro dospělé v ostravské městské nemocnici od příštího roku skončí. Provoz převezme od města hejtmanství, které chce výrazně snížit náklady. V pracovní dny bude pohotovat otevírat až od pěti odpoledne, kdy se zavírají ordinace ambulantních lékařů. Fungovat bude nadále celou noc.

Podle zákona o zdravotních službách mají pohotovostní služby zajišťovat kraje už čtyři roky. V Ostravě se město s hejtmanstvím dohodlo teprve letos v prosinci. Mluvčí krajského úřadu Petra Špornová informovala, že kraj uvolnil na financování pohotovosti šest milionů na rok. Je to o více než polovinu méně, než kolik platila Ostrava.

Ordinovat se bude od odpoledne do rána

Projeví se to především omezením ordinační doby pro dospělé v pracovních dnech. Od začátku příštího roku bude pohotovost fungovat od pěti odpoledne do osmi hodin rána. O víkendech a svátcích kraj zachová nepřetržité ordinační hodiny jako dosud.

Návštěvnost ostravské pohotovosti
Zdroj: ČT24

Podle zástupců města i kraje není nepřetržitá pohotovost v pracovní dny nezbytná. Ve srovnání s jinými městy šlo podle nich o nadstandardní službu. Například ve Frýdku-Místku se ordinuje od pěti odpoledne do devíti hodin večera. Celonoční pohotovost ale zůstane zachována podobně jako v Praze, Plzni a Brně.

Primátor: Lidé pohotovost také zneužívali

„Máme také informace, že pohotovost byla zneužívána. Někteří lidé si to zjednodušovali. Každý má mít praktického lékaře. A v urgentních případech máme záchrannou službu,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO.

Dopoledne přicházejí na pohotovost hlavně lidé, kteří nemají v Ostravě praktického lékaře, nebo se nestihli objednat. Plno tam bývá až od čtyř hodin odpoledne. Dětská a zubní pohotovost je otevřená už nyní ve všední dny jen od odpoledne do rána, o svátcích a víkendech nepřetržitě.

Počty pacientů ostravské pohotovosti
Zdroj: ČT24

Kraj chce, aby pohotovost nadále poskytovala Městská nemocnice Ostrava. „Budeme rádi, když lidé najdou pohotovost v místě, na které jsou zvyklí,“ řekl náměstek primátora Michal Mariánek z hnutí Ostravak. Právníci nyní posuzují, zda kraj bude moci uzavřít s nemocnicí jen novou smlouvu, nebo bude muset vypsat výběrové řízení.