Na Liberecku slavnostně otvírali opravenou silnici, vydržela dva týdny. Řidiči jezdí po vlnách

UDÁLOSTI: Silnice je otevřená dva týdny, už se zvlnila (zdroj: ČT24)

Silnici z Mníšku do Nové Vsi na Liberecku kraj nedávno slavnostně otevíral – pět let od ničivé povodně byla opět celá opravená a bez problému sjízdná. Po dvou týdnech už tomu tak není. Řidiči, kteří po ní projedou, se podivují, zda nepíchli. Místo hladké jízdy auto skáče všemi směry. Na jaře se proto bude muset znovu opravovat.

Závadu na svém autě hledají někteří řidiči poté, co projedou po čerstvě rekonstruované silnici z Mníšku do Nové Vsi. Těžko totiž věří tomu, že by tak rychle mohla být silnice zase rozbitá. Závadná je ale skutečně silnice. Podle ředitele Krajské správy silnic Jana Růžičky chyba vznikla při pokládce povrchu. „Údajně se rozbilo čidlo na finišéru,“ uvedl.

Dodavatel přesto silnici předal 18. listopadu, před dvěma týdny proběhlo slavnostní zprovoznění. Liberecký kraj kvůli zvlnění, které je zvláště výrazné pouze v jednom směru, stavbu reklamoval. Jan Růžička uvedl, že se Strabag „k závadě hlásí“, do jara se ale mnoho nezmění. „Z časových a klimatických důvodů jsme nemohli zjednat nápravu okamžitě,“ sdělila mluvčí společnosti Edita Novotná.

Řidiči, kteří mezi Mníškem a Novou Vsí jezdí, se tak musí připravit, že po dlouhé rekonstrukci přijde na jaře další uzavírka. Podle starosty Mníšku Romana Slezáka by měla trvat dva týdny.

Silnice II/592 začíná na křižovatce s liberecko-frýdlantskou státní silnicí v Mníšku, odkud vede přes Novou Ves do Chrastavy a dále přes Kryštofovo Údolí do Osečné, kde ústí do jiné silnice II. třídy. V roce 2010 ji povodeň těžce poškodila. Oprava proběhla ve dvou etapách, nejprve od Kryštofova údolí k Chrastavě, od loňska se pracovalo v Andělské hoře, části Chrastavy a Nové Vsi.